Ako vypneme ukladanie tuku na bruchu?

Môžu za to stresové hormóny. Pri napätí, vysokom pracovnom nasadení či domácej nepohode sa vyplavujú do tela spomínané látky. Spomedzi nich je najväčšou hrozbou hormón kortizol. Čím viac sa stresujeme, tým viacej priberáme v kritických partiách tela ako sú brucho, zadok a stehná.

25.04.2021 10:00
chudnutie, hmotnosť, chudosť Foto:
Plochému bruchu prospievajú aj zemiaky.
debata

Čo s tým?

Vedci z prestížnej Yale University zistili, že kortizol je príčinou rýchlejšieho ukladania tuku najmä na bruchu. Okrem tradičných spôsobov boja proti stresu, ktoré spočívajú v cvičení a meditácii, pomáha proti tomuto telesnému nepriateľovi aj správny výber potravín. Pocity napätia a nepohody dokážu zmierňovať najmä jedlá bohaté na vitamín C.

Céčko vždy po ruke

Ide o látku, ktorú si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť a v organizme pôsobí ako silný antioxidant. To znamená, že bojuje proti stresu, zápalom a infekciám. Odporúčaná denná dávka vitamínu C sa pohybuje na úrovni od 60 mg, pri ťažšie pracujúcich ženách sa môže vyšplhať na 90 – 100 mg na deň. Pozitívnou správou je, že väčšina dostupných a chutných potravín dokáže pokryť väčšiu časť tejto potreby.

žena, koláč, kalórie , ovocie, zdravá strava, tréning Čítajte aj Koláčik po cvičení? Má potom tréning zmysel? Má, ale...

„Protistresové“ čerešne

Obsahujú viac ako 80 % vody. Príjemne zasýtia, nezvýšia kalorický príjem a hydratujú organizmus. Porcia čerešní v objeme jednej šálky poskytne telu štvrtinu dennej dávky vitamínu C. Okrem toho sa však chvália aj obsahom melatonínu. Ide o látku, ktorá pozitívne ovplyvňuje kvalitu spánku. Stresový hormón kortizol dokážu „vypnúť“ aj čučoriedky. Účinné látky posilňujú mozgové funkcie, srdcový sval, znižujú krvný tlak, odstraňujú žalúdočné problémy spojené s vypätým životným štýlom a v neposlednom rade prispievajú k rozpúšťaniu tuku na bruchu.

Keď účinkuje hormón šťastia

Špargľa si nachádza v slovenských kuchyniach svoje miesto pomalšie než iné druhy zeleniny. V každom prípade však ide o potravinu, ktorá dokáže budovať obranný štít proti stresu a jeho následkom. Tešiť sa môžeme nielen jej účinkom na močové ústrojenstvo. Obsahuje aj tryptofán. Ide o látku, z ktorej sa v tele vytvára serotonín. Tento hormón sa inak nazýva aj hormón šťastia. Zlepšuje náladu, zmierňuje úzkosť, pôsobí proti stresu.

Podceňované zemiaky

Plochému bruchu prospievajú aj zemiaky. Pýšia sa kvalitnými sacharidmi, vysokou dávkou vlákniny a draslíkom. Posledná spomínaná minerálna látka stabilizuje činnosť srdca a upraví krvný tlak v stresových situáciách. Zemiaky je lepšie piecť. Pri varení sa zničí viac vitamínu C. Najhoršou voľbou sú však zemiaky, ktoré si ohrievame po určitom čase. Uvoľní sa v nich viac sacharidov, zostanú sladké a zvyšujú hladinu cukru v krvi. Ideálne je konzumovať zemiaky aj so šupkou, ktorá má veľké množstvo vlákniny. Ide o druh sacharidu, ktorý sa nerozpúšťa v tráviacom trakte a viaže na seba produkty stresu, najčastejšie rôzne toxíny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #vitamín C #stres #hormóny #brušný tuk #Tuk na bruchu #stresové hormóny

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...