Koláčik po cvičení? Má potom tréning zmysel? Má, ale...

Zodvihli ste zadok z pohovky a konečne ste si zacvičili? Ak ste nabehli na istý tréningový režim, ktorý vás teší, sú to výrazné body k dobru - nielen pre vašu postavu, ale aj pre zdravie.

21.04.2021 11:00
žena, koláč, kalórie , ovocie, zdravá strava,... Foto:
Čo si dáte po tréningu vy?
debata

Za výkon, ktorý ste počas uplynulých minút podali, sa po cvičení túžite odmeniť. Koláčik plný cukru po aktivite ideálnou voľbou nie je, ale je aspoň povolenou?

Telo na cvičenie potrebuje energiu. Ak sa energetické zásoby vyčerpajú, hľadá ju v tukových zásobách, čo je dobré. Presné množstvo spotrebovanej energie závisí okrem iného od intenzity a trvania tréningu. Vytrvalostné športy si všeobecne „pýtajú“ viac energie ako silový tréning.

S cieľom dodať telu energiu po športovej aktivite sa môže na prvý pohľad zdať odmena vo forme koláča ako dobrý nápad a spravodlivá odmena. Telu totiž dodáte v koláčiku množstvo jednoduchých sacharidov. Ale táto rovnica nemá až také jednoznačné premenné.

Ak chcete schudnúť a to je váš dôvod, prečo ste sa konečne rozhýbali, potom by ste po cvičení telu nemali dodávať množstvo cukru. Koláčik je bohatým zdrojom cukru, ktorý po intenzívnom tréningu doplní zásoby energie. Ale…! Ak vaše cvičenie nebolo príliš intenzívne alebo ste už mali aj pred ním prísun sacharidov, telo už ďalšie nepotrebuje. Kalórie z koláča tak nespáli, ale uloží.

plank, žena, tréning, cvičenie, postava Čítajte viac Nie nudný, ale zázračný! Plank môžete obmieňať na mnoho spôsobov - pozrite si videá a trénujte

Inými slovami, energetická rovnica platí nasledovne: Ak prijmete viac energie, ako spotrebujete, chudnutie sa nedostaví. Koláč, ktorý okrem cukru často obsahuje aj množstvo tuku, môže byť po cvičení povestnou bodkou, pre ktorú nepôjdu vaše kilá dole.

Navyše, po cvičení telo potrebuje aj výživné látky a tie koláč nemá – ide zväčša o prázdne kalórie. Vitamíny a minerály – tie sú dôležité pre telo po intenzívnom cvičení, pretože podporia regeneráciu organizmu.

prechádzka, žena , tréning, beh, zima, príroda Čítajte viac Obyčajná prechádzka? Vyťažte z nej viac - pre kondičku aj zdravie

Na doplnenie zásob energie a zároveň na dodanie vitamínov či minerálov po tréningu jedzte ovocie (banán, jablká, hrozno, hrušky, broskyne, sušené datle), prípadne si namiešajte ovocné smoothie. Nízkotučný tvaroh s čerstvým ovocím je dobrou voľbou po cvičení, pretože nízkotučný tvaroh poskytuje dostatok bielkovín a tie pomáhajú pri regenerácii a budovaní svalovej hmoty po fyzickej námahe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #tréning #koláč #tvaroh #Cesta za zdravím

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...