Jarný detox je ideálny po Veľkej noci

Sviatky, ktoré nehľadia na kalórie a zanechajú stopy na postave. S príchodom teplého počasia však túžime po krajšom tele. Jedným zo spôsobov zbavenia sa nadbytočných kilogramov je očista vo forme detoxikácie organizmu. O tom ako funguje a čo treba zaradiť do jedálnička hovorí v rozhovore pre Pravdu výživová poradkyňa NUTRIADAPT CLINIC PIEŠŤANY Ing. Alžbeta Halámeková.

16.04.2021 15:00
srdce, obezita, zdravá výživa, zelenina,... Foto:
Konzumujte pestrú a vyváženú stravu, doprajte si dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a nezabúdajte na kvalitný spánok.
debata (2)

Na akých princípoch je založená detoxikácia organizmu?

Slovo detox, inak povedané detoxicans znamená zbavovať sa jedu, zneškodňovať jedovatú látku. Čo by sme skôr využili v lekárstve pri rôznych otravách a podobne. Naše telo je veľmi prepracovaný systém rôznych dejov, ktoré pracujú nepretržite celé dni na tom, aby z nášho tela vyplavovali nepotrebné, odpadové látky či toxíny. Obličky, pečeň alebo aj ranná návšteva toalety, toto všetko pracuje, aby ich v tele bolo čo najmenej. Netreba teda podľahnúť prvej reklame na detoxikačný čaj na 28 dní, pretože o svoje zdravie by sme sa mali starať nepretržite, nielen na jar, či iné ročné obdobie. Navyše v našom tele prebiehajú očistné procesy 24 hodín denne 7 dní v týždni. Ak im chcete pomôcť, doplňte telu to čo potrebuje, a to najmä antioxidanty, vlákninu, pitný režim, probiotiká a prebiotiká.

Zastavme sa pri prvej kategórii, teda pri antioxidantoch. V čom sú výnimočné?

Antioxidanty sú látky, ktoré pomáhajú znížiť oxidačný stres, ktorý sa podieľa na vzniku aterosklerózy, degeneratívnych ochorení a vzniku rakoviny. Medzi hlavné antioxidanty patria vitamíny C, E a A. Ďalej to je lykopén (paradajky, červený melón), beta karotén (špenát, mrkva, broskyne), kvercetín (cibula, jabká), resveratrol (červené hrozno), selén, zinok a pod.

Veľký význam pri chudnutí a očiste tela sa pripisuje aj vláknine. Prečo?

Pri slove vláknina nám automaticky napadne ovocie, zelenina, celozrnné produkty z obilnín (chlieb, žemle, cestoviny), ale aj strukoviny. Je to zložka potravy, ktorá viaže vodu a iné nepotrebné látky v tele. Týmto napomáha správnemu pohybu čriev a je skvelým pomocníkom pri problémoch s vyprázdňovaním. Svojím pôsobením dokáže predchádzať vzniku rakoviny, srdcovým ochoreniam. Ideálny príjem predstavuje približne 20 – 30g/deň. A tým, že konzumujete viacej vlákniny, teda ovocia a zeleniny podporujete svoj imunitný systém. Tieto zložky potravy sú totiž bohaté na množstvo významných minerálov a vitamínov, ktoré podporujú imunitu.

relax, spánok, joga Čítajte aj Päť cvikov, ktoré vám pomôžu lepšie zaspať

Detoxikácia organizmu by zrejme nefungovala bez správneho pitného režimu. Koľko vody by sme mali denne vypiť?

Voda je nesmierne dôležitá. Ak je človek dehydratovaný, znižuje sa jeho fyzická výkonnosť, cíti sa slabý a unavený, nastupuje bolesť hlavy, zvýšené riziko chorôb. Pomáha vyplavovaniu odpadových látok z tela prostredníctvom filtrácie v obličkách. Denne by sme mali vypiť približne 40 ml na kilogram hmotnosti, ale toto množstvo je individuálne na základe zdravotného stavu jedinca, teploty prostredia a tela, fyzickej aktivity a podobne. To znamená, že ak máte 70 kg, denne by ste mali vypiť približne 2,8 litra vody. Ideálne je sledovať si farbu moču, ak je priehľadný až jemne žltý, vaša hydratácia je správna.

Aký je rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami?

Už ste počuli, že 99% z našej imunity pochádza z čriev? Probiotiká sú živé mikroorganizmy s pozitívnym účinkom pre zdravie. Pomôcť dokážu pri tráviacich ťažkostiach (zápcha, hnačka), v rámci prevencie nádorov a rôznych iných ochorení a infekcií, podporujú imunitný systém, pri syndróme dráždivého čreva a rôznych zápaloch čriev a celkovo redukujú črevný diskomfort.

A ako fungujú prebiotiká?

Ide o zložky potravy (sacharidov), ktoré náš organizmus nie je schopný stráviť, ale podporujú rast a aktivitu našich črevných baktérií. Skvelý zdroj prebiotík sú cibuľa, cesnak, banány, jablká, obilniny (jačmeň, ovos), kravské mlieko, kapusta, strukoviny.

Detoxikácia organizmu by sa asi nemala obmedziť len na určité obdobie v roku. Aký je váš názor?

Odporúčam celoročný detox. Konzumujte pestrú a vyváženú stravu, bohatú na príjem ovocia, zeleniny, celozrnných produktov a zdravých tukov. Striedajte druhy a udržujte príjem porcií zeleniny aspoň 4–5krát a ovocia 3–4krát za deň. Pritom si doprajte dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a nezabúdajte na kvalitný spánok. Tento návod vás udrží fit a v pohode napriek všetkému čo sa teraz okolo nás deje.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jarná detoxikácia organizmu #detox #detoxikačné kúry #nutričný špecialista #výživová poradkyňa #Alžbeta Halámeková

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....