Ako pomáha psychológia pri chudnutí?

Pokiaľ čísla na váhe ukazujú vysokú hmotnosť i napriek zmene životného štýlu, niečo nie je v poriadku. Tam, kde zlyháva zmena jedálneho lístka či cvičenie, nastupujú psychológovia. Vedci, ktorí sa zaoberajú ľudskou psychikou prišli nedávno so sériou zaujímavých trikov na šikovné zhadzovanie nadbytočných kilogramov tuku. Čo radia?

15.04.2021 11:00
cvičenie, zdravie, aktivita, pohyb, životospráva, Foto:
K zdravšej strave a fyzickej aktivite treba pridať aj psychológiu.
debata

Cvičenie je vlastne veda

Ovocie a zelenina na tanieri, viac športu a stále rovnaké výsledky. Hoci sa môže na prvý pohľad zdať, že zmena stravovacieho plánu a pridanie pohybu nezabrali pri chudnutí, vedci vravia úplný opak. Psychológovia z poprednej univerzity v Loughborough v Spojenom kráľovstve sa dušujú, že sa stačí pri získavaní štíhlej línie riadiť iba niekoľkými zaručenými tipmi. K zdravšej strave a fyzickej aktivite totiž podľa nich treba pridať aj psychológiu, to je vedu o prežívaní a správaní človeka.

Ak ciele, tak reálne

Podľa odborníčky na ľudské správanie Claire Madigan zo spomínanej univerzity by mal každý program na chudnutie obsahovať jasný cieľ. Iba stanovenie konkrétneho zámeru skutočne motivuje k dosiahnutiu požadovaných výsledkov. V praxi to znamená, že pokiaľ chudneme bez pravidiel a plánu, naša snaha zhodiť kilogramy tuku rýchlo zlyhá. Ako vysvetľuje jedna zo štúdií, časté stanovovanie cieľov znamená, že ich dokážeme skôr naplniť. Naopak, kontraproduktívne môžu vyznieť prehnané plány v podobe rýchleho a nereálneho chudnutia. V prípade, že si napríklad stanovíme zhadzovanie piatich kilogramov hmotnosti počas siedmich dní, smerujeme k jo-jo efektu. Reálnou métou je strata približne 0,5 – 1 kg za týždeň.

obezita, nadváha, chudnutie, diéta, sladkosti Čítajte aj Viete čo je toxická diéta?

Vážiť sa často, áno či nie?

Niektorí odborníci neveriacky krútia hlavou, ak si ľudia počas chudnutia často merajú telesnú hmotnosť. Váženie by malo byť podľa nich prekvapením a „sladkou“ odmenou po tvrdej sedemdňovej práci. Claire Madigan sa však domnieva, že vážiť by sme sa mali často, možno aj každý deň. „Váženie hmotnosti prispieva k sebakontrole, čo je jedna z najefektívnejších stratégií v oblasti psychológie správania pri chudnutí,“ vysvetľovala pre americkú spravodajskú televíziu. Sebakontrola podľa nej funguje na princípe lepšieho uvedomenia si toho, čo jeme a na tom ako to ovplyvňuje našu hmotnosť. „Sebakontrola tak môže pomôcť vyhnúť sa nadmernému prejedaniu sa nezdravých jedál,“ podotýka odborníčka z univerzity. Pokiaľ sa pri častom vážení naša hmotnosť mení smerom nahor a nadol, nie je dôvod na paniku. Pri chudnutí totiž ovplyvňuje celkovú váhu nášho tela príjem a strata tekutín. Po intenzívnom športe jej môžeme mať o čosi menej.

Do obchodu nikdy nie nalačno

Výskumy ukazujú, že pri chudnutí nepomáha nakupovanie. Teda aspoň za istých okolností. Návšteva obchodu s prázdnym žalúdkom podľa odborníkov spomaľuje šancu na úspech. Výskum publikovaný v časopise JAMA International Medicine zistil, že aj krátkodobé hladovanie môže viesť ľudí k tomu, aby si vyberali z regálov viac nezdravých a kalorických potravín. V prípade, že nie sme zvyknutí na krátkodobé „očistné“ hladovanie, každý nákup v obchode nalačno nám môže pridať na hmotnosti. Po nakupovaní zvykneme totiž skonzumovať viac pečiva, mastných a sladkých jedál, čo sa podpíše pod náš výzor.

Čo je lepšie, sám či s priateľmi?

Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí sa venujú kolektívnym športom s priateľmi či členmi rodiny majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú cvičiť dlhú dobu a nestratia motiváciu. Podľa vedcov, ktorí nedávno zverejnili svoj výskum v denníku The Washington Post, viac ako 40 % ľudí uprednostňuje športovanie v skupinách. Ako vysvetľuje profesorka psychológie Allison Philips, cvičenie v skupine prináša viac motivácie a rýchlejšie výsledky pri chudnutí. V skupinách sa totiž navzájom podporujeme, porovnávame a pri strate motivácie nám okruh známych pomôže nestratiť záujem o fyzickú aktivitu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #zdravie #životný štýl #chudnutie #váha #psychológia #psychické zdravie

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...