Chýba vám energia? Nepodceňujte sacharidy, sú ideálne, ale pozor na...

Aj vy bojujete s jarnou únavou? Alebo je to nebodaj stav, ktorý už trvá od minulého roka? Získať energiu do každodennej rutiny nie je vždy jednoduché. Ak niečo podobné pretrváva dlhší čas, je dobré vyhľadať odborníka. Občas však dokáže pomôcť aj strava.

17.04.2021 08:00
strukoviny, bielkoviny Foto:
Dobrým zdrojom karbohydrátov, zdravých a energických, sú aj strukoviny.
debata

Ako píše portál Guardian, dôvodom, prečo trpíme nedostatkom energie, môže byť náš jedálniček. „Hlavným problémom ľudí, ktorí bojujú s nedostatkom energie, je fakt, že buď nejedia dostatočne počas dňa alebo nejedia dosť karbohydrátov, teda sacharidov v stravem“ upozorňuje podľa portáli dietologička Priya Tew.

Napriek tomu, že mnoho z nás má dojem, že sacharidy sú zlé pre našu líniu, je dôležité si uvedomiť, že naše telo čerpá energiu najviac práve z karbohydrátov a glukózy, ktorá je telom preferovaným zdrojom energie. Na čo si však v tomto prípade treba dať pozor, sú rýchle cukry.

Ako upozorňujú dietológovia, na pozore sa treba mať pred potravinami či nápojmi s vysokým obsahom cukru, ktoré nám síce dokážu dodať energiu veľmi rýchlo, no zároveň dochádza aj k jej veľmi rýchlemu poklesu a ešte väčšiemu pocitu únavy. Čokolády, sladké snacky, sladené nápoje, limonády či energetické nápoje síce zafungujú na krátky čas, no potom si telo pýta ďalší cukor.

Ak teda chceme mať energie pre náš bežný deň, je lepšie zaradiť do jedálnička napríklad ovsené vločky na raňajky, ku ktorým pridáme banán či jablko. V rámci stravy je dobré prijímať aj strukoviny, celozrnné cestoviny, ryžu, zemiaky, vyhýbať sa nemusíte ani pečivu, ale siahajte skôr po celozrnných výrobkoch.

Video
Ovsené vločky, banán, jablko a med priláka vôňou a chuťou každého, kto má rád sladké a chce maškrtiť zdravo. Tento videorecept je pripravený podľa receptu od @siuuu.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ovseno-banánový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #sacharidy #zivot #jedálniček #cukor

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...