Ako píše portál Guardian, dôvodom, prečo trpíme nedostatkom energie, môže byť náš jedálniček. „Hlavným problémom ľudí, ktorí bojujú s nedostatkom energie, je fakt, že buď nejedia dostatočne počas dňa alebo nejedia dosť karbohydrátov, teda sacharidov v stravem“ upozorňuje podľa portáli dietologička Priya Tew.
Napriek tomu, že mnoho z nás má dojem, že sacharidy sú zlé pre našu líniu, je dôležité si uvedomiť, že naše telo čerpá energiu najviac práve z karbohydrátov a glukózy, ktorá je telom preferovaným zdrojom energie. Na čo si však v tomto prípade treba dať pozor, sú rýchle cukry.
Ako upozorňujú dietológovia, na pozore sa treba mať pred potravinami či nápojmi s vysokým obsahom cukru, ktoré nám síce dokážu dodať energiu veľmi rýchlo, no zároveň dochádza aj k jej veľmi rýchlemu poklesu a ešte väčšiemu pocitu únavy. Čokolády, sladké snacky, sladené nápoje, limonády či energetické nápoje síce zafungujú na krátky čas, no potom si telo pýta ďalší cukor.
Ak teda chceme mať energie pre náš bežný deň, je lepšie zaradiť do jedálnička napríklad ovsené vločky na raňajky, ku ktorým pridáme banán či jablko. V rámci stravy je dobré prijímať aj strukoviny, celozrnné cestoviny, ryžu, zemiaky, vyhýbať sa nemusíte ani pečivu, ale siahajte skôr po celozrnných výrobkoch.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ovseno-banánový koláč na Varecha.sk