Viete, ako si čistiť uši správne? Na vatovú tyčinku radšej ani nepozerajte...

Niektorí z nás si ani nedokážu predstaviť dennú hygienu bez toho, aby si do ucha nestrčili vatovú tyčinku. Lekárski odborníci pritom majú na čistenie uší úplne odlišný názor.

12.04.2021 11:00
ucho-shutterstock 292482692 Foto:
Lekári neodporúčajú čistenie si uší vatovými tyčinkami, pretože zatláčajú ušný maz hlbšie do zvukovodu a môžu spôsobiť infekcie ucha, prepichnutie ušného bubienka a stratu sluchu.
debata (2)

Ako píše britský denník The Sun, ušný maz, ktorý sa v našom sluchovom ústrojenstve tvorí, je jeho prirodzenou súčasťou a to dokonca veľmi dôležitou. Jeho funkciou je okrem iného totiž chrániť uši a celé sluchové ústrojenstvo. Vytvára akúsi bariéru, ktorá bráni vstupu baktérií a vírusov. Vznika prirodzenou produkciou v mazových žľazách.

Podľa lekárky Deborah Leeovej, ktorú cituje britský The Sun, by sme uši nemali čistiť vôbec vatovými tyčinkami a žiadnymi predmetmi s ostrým zakončením. Výsledkom môže byť upchanie ušného bubienka a najmä poškodenie citlivých častí sluchového ústrojenstva. Ako poznamenáva, príroda si v tomto prípade dokáže poradiť sama, pretože ušný maz z našich uší vypadáva aj bez toho, aby sme sa o to pričinili. Časť z neho tiež dokážeme odstrániť na dennej báze pri pravidelnom sprchovaní či kúpeli.

Niektorí z nás sú náchylnejší na výraznejšiu tvorbu ušného mazu, vo výnimočných prípadoch môže jeho tvorba spôsobiť aj zhoršenie sluchu, upchanie bubienka či prejavy ako hučanie v ušiach alebo pískanie (tzv. tinitus), dokonca pocit závratu. V takom prípade je dobré vyhľadať pomoc odborníka. Veľmi častou odpoveďou lekárov pacientovi však býva práve prírodná cesta na odstránenie ušného mazu.

Ak treba ušný maz odstrániť, urobte to takto…
Podľa predstaviteľov britskej organizácie National Health Service (NHS) je najlepšou cestou na odstránenie nadmerného množstva ušného mazu (tvorí sa najmä u osôb, ktoré majú užší zvukovov, pravidelne používajú sluchádlá alebo majú ochlpenie v ušiach) použitie prírodných látok. Konkrétne je reč o lekárskom mandľovom alebo olivovom oleji.

Po dobu niekoľkých dní by ste mali pipetou nakvapkať maximálne tri kvapky oleja do oboch uší, treba pri tom ležať s hlavou pár minút na jednej strane a pár na druhej strane, aby olej mohol preniknúť do zvukovodu.

Procedúru odporúčajú predstavitelia NHS opakovať niekoľko dní, pričom zhruba do dvoch týždňov by vaše uši mal opustiť ušný maz sám – vypadne zvyčajne počas spánku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #čistenie #sluch #uši #ušný maz

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...