Poznáte nové trendy chudnutia, napríklad novinku IIFYM?

Nadišiel čas na revíziu novoročných predsavzatí. Ak k nim patrilo aj zhadzovanie kilogramov a číslo na váhe sa akosi neznižuje, skúste vyskúšať nové triky na chudnutie. Vyznať sa v zložitom svete výživných látok, jednotlivých druhov tréningov a účinných prostriedkov chudnutia je neraz veľmi ťažké. Výživová poradkyňa zo spoločnosti NUTRIADAPT CLINIC PIEŠŤANY Ing. Alžbeta Halámeková pre Pravdu ponúka sprievodcu novými trendami chudnutia na rok 2021 a prezrádza čo-to aj o prevratnom IIFYM stravovaní.

11.04.2021 07:00
chudnutie, hmotnosť, chudosť Foto:
Ideálne je konzumovať stravu v pravidelných intervaloch.
debata

1. Cvičenie s vlastnou váhou

Pri cvičení nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky, vystačíte si s hmotnosťou vášho tela. Výhodou je, že cvičiť môžete prakticky okamžite, len sa prezlečiete a idete na to. Pred cvičením sa nezabudnite rozohriať cvikmi ako je skákací panák, angličáky alebo švihadlom a dajte si krátku rozcvičku. Na precvičenie celého tela môžete vyskúšať nasledovnú zostavu cvikov: drepy, kliky, kľuky, plank, výpady (aj do strán), mostík, skracovačky, zdvihy nôh. Dôležité je, aby ste dostatočne stimulovali dané svaly, preto počet opakovaní by mal byť nad 20 a aspoň dve série. Keď si vaše telo zvykne, pridávajte ďalšie série.

2. Sezónne športy

Nájdite si taký druh športu, ktorý vás bude baviť a dá sa robiť v aktuálnom počasí. Príkladom môže byť bežkovanie, lyže, hranie tenisu, turistika, korčule, bicykel, beh, rýchla chôdza. Hociktorý druh športu je pre vás prospešný, ak do neho vložíte viac energie. Športujte aspoň 30 – 45 minút. Pohyb na čerstvom vzduchu a slnku vám poskytne veľa energie. Vyvetráte si hlavu a prídete aj na iné myšlienky.

3. HIIT tréning

Vysoko intenzívny intervalový tréning možno väčšina z vás pozná. Princípom je precvičenie tela v krátkom časovom úseku, približne 20 – 30 minút maximálne. Princíp spočíva v striedaní intervalov vykonávania maximálneho zaťaženia s intervalmi oddychu, napríklad 30 sekúnd drepujete čo najviac sa vám dá, následne 60 sekúnd odpočívate formou chôdze.

4. Strava

Homeoffice môže byť spojený aj s prípravou vlastného jedla. Stačí pár jednoduchých úprav a pomôže vám pri chudnutí. Oddýchnite si od reštauračného menu a dajte prednosť domácej strave. Pri chudnutí je strava absolútny základ a tvorí až 80 % úspechu. Čo teda s ňou? Preferujte domácu stravu. Prípravou vlastného jedla zabezpečíte zníženie príjmu spracovaných potravín, ktoré sú veľmi bohaté na obsah rôznych prídavných látok, stabilizátorov a koniec koncov aj zvýšenej kalorickej hodnoty. Ako spôsob úpravy jedál preferujte dusenie, varenie, grilovanie alebo zapekanie. Takto si môžete pripraviť jedlo na celý deň dopredu a nebudete mať s tým problém ani pri práci. Ideálne je voliť tri väčšie jedlá (raňajky, obed, večera), doplnené o dve menšie (desiata a olovrant), napríklad vo forme ovocia, zeleniny, mliečnych produktov, orieškov alebo zdravej maškrty, ktorú si pripravíte doma. Nezabudnite dopĺňať dostatočné množstvo zeleniny.

5. Zdravá strava na mieru

Každý si už zažil sklamanie z rôznych módnych diét, ktoré prinášajú krátkodobý účinok, pretože tieto diéty sú spájané s jo-jo efektom, pri ktorom sa hmotnosť postupne vráti späť, možno ešte aj s kilami naviac. Predstavte si zdravé stravovanie, kedy si môžete príležitostne niečo dopriať, no nebudete mať z toho výčitky a pritom budete chudnúť. Toto stravovanie bude prispôsobené vášmu životnému štýlu, športu, zdraviu. Takúto stravu si budete môcť dlhodobo udržať a nebudete ďalej skúšať rôzne diéty. Výhody tohto stravovania využíva stále viac Slovákov, keďže sa jedná o vysoko efektívny režim, ktorý sa prispôsobí vám, nie vy jemu.

6. IIFYM

Ide o flexibilné stravovanie, o ktorom budete tento rok určite počuť. Skratka je z anglického výrazu "if it fits your macros”. Je to stravovanie založené na kalorickom príjme a potrebách makroživín. Máte nastavené určité množstvo energie, ktorú musíte za deň prijať a zvlášť sú udané hodnoty bielkovín, sacharidov a tukov. Teraz vám možno napadne, pokiaľ zjem len toľko kalórii koľko by som mal, môžem ich zjesť z čohokoľvek. Áno, ale potom nejde o zdravú stravu. Pointou IIFYM je, aby váš jedálniček pozostával aspoň z 80% nespracovaných kvalitných a nutrične plnohodnotných potravín, a zvyšných 20% si môžete občas zvoliť niečo na chuť, kvalitnú horkú čokoládu, domácu bábovku s ovocím a podobne. Aj keď je tento štýl veľmi propagovaný na sociálnych sieťach športovcami, ktorí ho prezentujú ako možnosť jesť nezdravé veci a stále dosiahnuť svoj cieľ, je prezentovaný nesprávne a v žiadnom prípade by sa nemal chápať týmto spôsobom.

7. TIP na záver

Každý z nás pozná "si to čo ješ“ pokiaľ človek konzumuje len vysoko kalorické jedlá, plné tukov a cukrov, skôr či neskôr sa to odzrkadli na jeho zdraví. Preto preferujte nespracované domáce potraviny. Ideálne je konzumovať stravu v pravidelných intervaloch. Popri tom sa venujte športu, ktorý vás baví a napĺňa. Podľa štúdií je vyššia pravdepodobnosť, že ho budete robiť pravidelne a vydržíte pri ňom aj z dlhodobého hľadiska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zdravá strava #životospráva #zdravé chudnutie #výživové doplnky #nutričné hodnoty

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....