Čo spraví s telom nedostatok spánku? Problém je už jedna noc

Nie je to len únava. Absencia dostatočného počtu hodín strávených kvalitným spánkom sa veľmi rýchlo negatívne prejaví na množstve telesných aj duševných procesov. Stačí jediná prebdená noc a jej následky budete musieť „žehliť“ v organizme poriadne dlho.

10.04.2021 07:00
spánok postel, spanie Foto:
Kvalitný spánok je potrebný na regeneráciu organizmu a mozgu slúži aj na vytriedenie spomienok.
debata (1)

Ponocovať sa neoplatí

Pre telesné aj duševné zdravie je nutné spávať 7 – 9 hodín denne. Problém je, že súčasní ľudia spávajú približne o hodinu a pol menej, ako naši predkovia pred 100 rokmi. Dôvodom je snaha predĺžiť si aktívnu časť dňa, no v realite sa o život pripravujeme. Dôsledky spánkovej deprivácie je vždy lepšie spoznať len v teoretickej rovine, ako si ich prežiť na vlastnej koži.

Únava

Prvým signálom, že nespávate toľko, koľko vaše telo potrebuje, je únava. Na jej prekonanie dnes používame kofeín. Ten síce potlačí pocit únavy, ale v skutočnosti organizmus unavený ostáva. Neoddýchne si a melie z posledného, hoci to necítite. Myslite na to, ak si po krátkej noci budete variť kávu. Navyše nie všetko je o pocitoch.

Poruchy pamäte

Spánok je doslova nutnosťou pri vytváraní pamäťových stôp a je základom pre schopnosť mozgu učiť sa. Táto schopnosť sa znižuje radikálne už po jednej bezsennej noci. Dobrou správou je, že takýto výpadok vám nezamiesi na celoživotný problém. Stačí pár nocí v normálnom režime a funkcie mozgu sa obnovia. Avšak ak budete spávať málo pravidelne, mozog vám vypovie službu rýchlejšie. Dokonca sa už našla spojitosť medzi nízkou porciou spánku a Alzheimerovou chorobou.

Stratíte schopnosť racionálneho úsudku

Výskum z roku 2016, ktorý sa realizoval na univerzite v Tel Avive uviedol, že nedostatok spánku výrazne znižuje schopnosť rozlíšiť, čo je dôležité a čo naopak nie. Mozog stráca schopnosť rýchlo a správne sa rozhodovať, vyhodnocovať fakty, dôsledky a analyzovať. Jednoducho sa stanete pomalší a vo vašom živote sa začnú množiť zlé rozhodnutia.

Zníženie imunity

Yelena Pyatkevich z centra pre poruchy spánku našla súvislosť medzi nedostatkom spánku a poklesom imunity. Telo po krátkej noci stráca schopnosť rýchlej imunitnej reakcie. Preto sú ľudia, ktorí málo spávajú náchylní na rôznorodé vírové aj bakteriálne ochorenia, dokonca aj rakovinu. Pretože aj tá je len prejavom zlyhania imunity.

Obezita

Ak nebudete spať, budete viac jedávať. Táto rovnica je dokázaná a overená rokmi. Nielen to. Telo sa snaží získavať energiu z jedla, ale je to mylná cesta. Navyše únava spomaľuje metabolizmus, takže nielenže prijmete viac kalórií, ale budete z nich priberať rýchlejšie. Preto je lepšie si radšej pospať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravý spánok #kvalitný spánok #pravidelný spánok #nedostatočný spánok #ponocovanie

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....