Viete čo je toxická diéta?

06.04.2021 10:00
obezita, nadváha, chudnutie, diéta, sladkosti
Výrazné znižovanie energetického príjmu funguje ako skvelý „chyták“. Autor:

Názov, pod ktorým sa skrýva nezdravý spôsob chudnutia. Diéta s netradičným názvom zahŕňa prísne obmedzovanie kalórií až hladovanie. Aj preto jej vedci dávajú prívlastok toxická.

Prečo spôsobuje problémy?

Priškrtenie kalórií, menej kilogramov na váhe. Aj tento mýtus panuje medzi milovníkmi diétnych režimov. Výrazné znižovanie energetického príjmu funguje ako skvelý „chyták“. Dochádza vďaka nemu ku krátkodobej strate hmotnosti a zvýšeniu motivácie do ďalšieho hladovania. Poprední vedci však varujú, že z dlhodobého hľadiska toto toxické stravovanie vedie k jo-jo efektu a ďalšiemu priberaniu na hmotnosti. Nehovoriac o tom, že si zničíme metabolizmus, ktorý je potrebný na správne spaľovanie tukov, cukrov a bielkovín.

Hlad skazí chudnutie

Výživová poradkyňa Lexy Penney vysvetľuje proces (ne)fungovania redukcie jedla. Ľudské telo reaguje na hladovanie v podobe vynechávania niektorých potravín a znižovania ich množstva dvomi spôsobmi. V prvom prípade sa do organizmu vyplaví grelín, ktorý poznáme pod názvom hormón hladu a automaticky sa zníži leptín, takzvaný hormón sýtosti. Na základe toho sa prudko zvyšuje pocit hladu. Telo sa dostáva do režimu šetrenia a v niektorých prípadoch aj do stavu prežitia. Energiu, ktorá mu ako tak zostáva, si starostlivo uchováva najmä v tukovom tkanive. Tento proces je odpoveďou na otázku, prečo aj napriek drastickým diétam nechudneme z podkožného tuku z brucha.

Väčšinou naberú hmotnosť späť

Zdravé chudnutie komplikuje aj takzvaný bad boy effect (efekt zlého chlapca). Ak zo stravovacieho plánu dlhodobo vylúčime niektoré potraviny alebo konkrétne živiny, mozog sa dostáva do stresu. Na spomínané obmedzenie reaguje tým, že nás núti jesť. Väčšinu našej duševnej energie tak venujeme odolávaniu rôznym maškrtám a myšlienky sa upriamujú iba na jedlo. V konečnom dôsledku po tomto týraní organizmu neodoláme jedlu a skonzumujeme ho zvyčajne omnoho viac. Vedci upozorňujú, že premotivované chudnutie nemá dlhodobý úspech. Odborníčka na výživu Katherine Kimber hovorí, že až 90 % všetkých ľudí, ktorí sa snažia schudnúť priberú stratenú hmotnosť naspäť do dvoch až piatich rokov. „Približne 30 až 66 % ľudí, ktorí začnú chudnúť nakoniec aj tak priberú,“ dodáva.

Zmena je život

Podľa odborníkov kľúčom k úspešnému zhadzovaniu kilogramov nie je vynechávanie jedál či určitej skupiny potravín. Naopak, dôležité je pridať do stravovacieho plánu výživné látky, a to napríklad v podobe ovocia a zeleniny. Svetové štatistiky upozorňujú, že konzumácii ovocia a zeleniny nevenuje pozornosť až 90 % ľudí. Nutričná expertka Rachel Paul odporúča, aby sme namiesto hladovania zmenili štruktúru jedla, čo v konečnom dôsledku vedie k štíhlej línii.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

debata
Viac na túto tému: #zdravé chudnutie #toxická diéta #stravovanie #formovanie postavy #dieťa #chudnutie

+ Vrásky pribúdajú, ale stále vyzeráte dobre nezaťažujte sa tým.
Ak chcete do niečoho investovať, spravte to...

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky.
Odíďte dnes z práce o čosi skôr a venujte sa svojej rodine.
...