Čo o vás prezrádza pozícia, v ktorej spíte?

Polohy pri spánku neslúžia len na to, aby si vaše telo oddýchlo. Vďaka nim viete celkom úspešne zmapovať aj váš zdravotný stav a prezradia aj pár dôležitých detailov o vašej osobnosti. Venujte pozornosť polohe v ktorej spíte a budete sa poznať lepšie.

04.04.2021 08:00
žena, spánok, oddych Foto:
Poloha v ktorej občas zaspáva azda každý.
debata (1)

Poloha spánku nie je náhodná

Profesor a expert na spánok Chris Idzikowski uskutočnil prieskum na niečo vyše 1 000 dospelých Britov, aby odhalil akékoľvek súvislosti medzi spánkovou polohou a osobnosťou. Tieto výsledky použil na vyvodenie súvislostí medzi spoločnými pozíciami spánku a osobnostnými črtami.

Poloha plodu

Poloha v spánku, pri ktorej sa chúlite na plachte, ako dieťa v maternici. To znamená, že máte kolená pritiahnuté k hrudníku a ruky pred telom. Ak sa v tejto polohe cítite najlepšie pri zaspávaní, vyjadruje to podľa profesora Idzikowskeho plachosť a jemnosť. Ide o polohu preferovanú hlavne ženami a pokiaľ nie ste príliš skrčení, tak ide o jednu z najuvoľňujú­cejších pozícií, ktorá sama osebe upokojuje a zabezpečuje aj príjemný oddych a zdravý spánok.

Spánok na boku s vystretými rukami

Poloha v ktorej občas zaspáva azda každý. Ak túto polohu vnímate ako svojho spánkového favorita, je možné, že hoci ste otvoreným človekom, máte sklony k podozrievavosti. Obvykle ste rozhodný a ak sa pre niečo odhodláte, pevne si stojíte za svojim názorom. Spánok na boku môže pomôcť odstrániť bolesť chrbta, ale pozor, môže preťažovať ramená a krčnú chrbticu, čo sa môže prejaviť v rannej bolesti hlavy. Preto je vhodné meniť strany.

Spánok na bruchu

Ľudia, ktorí preferujú spánok na bruchu sú obvykle spoločenskí, ale majú problém s kritikou. Tento druh spánkovej pozície je pritom veľmi rozšírený. Spánok na bruchu nie je zlý zo zdravotného hľadiska, ale vhodný je iba vtedy, ak využívate tvrdší matrac. V opačnom prípade môžete preťažovať vašu krčnú chrbticu.

Spánok na chrbte

Ak máte radi spánok na chrbte, pravdepodobne patríte k ľuďom, ktorí radi prijímajú výzvy. Avšak práve spánok na chrbte nemusí byť dobrý pre kvalitu spánku. Práve v tejto polohe máme najväčšiu tendenciu na chrápanie, spánkové apnoe aj vysúšanie slizníc, pretože prirodzene klesá brada nadol. Preto spánok nemusí byť dostatočne kvalitný.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #dobrý spánok #polohy spánku #spánkové návyky

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...