Spoznajte 4 látky potrebné na boj s (korona)vírusmi

Koniec dohadom. Vyznať sa v mori nekonečného množstva výživových doplnkov, ktoré nás majú chrániť pred vírusmi či ochorením COVID-19 je v súčasnosti ťažké. V ponuke sú totiž vitamíny, minerály a stopové prvky od výmyslu sveta. Na podporu imunitného systému (a nielen na to) však poslúžia najmä štyri z nich. O význame vitamínu C, D, stopového prvku zinku a aminokyseline L-lyzín viac prezradil pre Pravdu odborník zo spoločnosti Kompava Martin Minárech.

02.04.2021 14:00
žena, tabletka, vitamín D, imunita Foto:
Živočíšne produkty ako mäso, mlieko obsahujú vitamín D, ale toto množstvo nemusí pokryť naše potreby.
debata

Vitamín C

Aké sú jeho účinky

Je jednoznačne najznámejší a najviac používaný vitamín. Používa sa ako samostatný produkt v rôznych aktívnych formách, prípadne ako pomocná látka, ktorá zvyšuje účinok a využiteľnosť výživových doplnkov. Náš organizmus si ho nevie vytvoriť a ani uložiť do zásob, preto sa s ním nedá predávkovať, ale treba myslieť na to, že pri vysokých dávkach môže zaťažiť obličky a žalúdok. Najlepším zdrojom je pestrá strava, ovocie a zelenina. Tepelná úprava jedál spôsobuje, že sa z nich vitamín C stráca. V našom organizme plní veľké množstvo funkcií. Vitamín C je silný antioxidant, podporuje funkciu imunitného systému a stimuluje leukocyty (biele krvinky), ktoré vytvárajú protilátky. Potom organizmus dokáže lepšie bojovať s infekciami. Ďalší dôležitý účinok má v prevencii kardiovaskulárnych ochorení a je nevyhnutný pri syntéze kolagénu, dopamínu, karnitínu a rôznych neurotransmiteroch.

Koľko ho treba užívať?

Denná dávka vitamínu C u dospelého človeka je 80 – 100 mg. Pri suplementácii vitamínom C treba vychádzať z predpokladu, že určité množstvo vitamínu C prijímame potravou a čo nám chýba, vieme doplniť pomocou výživových doplnkov. Dôležité sú primerané dávky rozdelené počas celého dňa. Výhodné sú formy s postupným uvoľňovaním, ktoré vie náš organizmus výborne využiť. Zvýšené záťažové situácie, ochorenia, vírusy, spôsobujú, že musíme vitamín C užívať vo zvýšenej miere. Je však potrebné myslieť na to, že denná dávka by nemala prekročiť 2000 mg.

Keď je ho v tele málo

Nedostatok vitamínu C môže spôsobovať veľa negatívnych prejavov ako je vyčerpanosť, poruchy imunitného systému, zápaly alebo spomalený metabolizmus.

Vitamín D

Prečo je dôležitý?

Je potrebný na vstrebávanie a využitie vápnika a fosforu, čím zabezpečuje správnu stavbu kostí. Je dôležitý aj pre správne fungovanie nervového systému. Viaceré štúdie uvádzajú, že sa podieľa na udržiavaní a obnove imunitnej homeostázy a znižovaní zápalu v organizme. Náš organizmus si ho nevie vytvoriť sám, tvorba prebieha pomocou slnečných UV-B lúčov v povrchovej časti pokožky. Vitamín D si doplníme najlepšie pomocou slnečného žiarenia.

Déčko zo stravy nemusí stačiť

Živočíšne produkty ako mäso, mlieko obsahujú vitamín D, ale toto množstvo nemusí pokryť naše potreby. Veľká časť populácie v zimnom období a začiatkom jari trpí nedostatkom vitamínu D, preto od začiatku októbra minimálne do konca marca je potrebné vitamín D dopĺňať. Vegáni by mali myslieť na dopĺňanie vitamínu D. Denná dávka u dospelých ľudí je 2000 IU denne. Medzi výživovými doplnkami nájdeme rôzne rastlinné a živočíšne formy vitamínu D2 a D3.

Čo spôsobuje jeho nedostatok

Nedostatok vitamínu D je pomerne dosť častý, môže sa prejavovať oslabením imunity, zhoršeným priebehom zápalových ochorení tráviaceho traktu a celkovo zníženou schopnosťou pri boji s infekciami. Ak tento nedostatok trvá dlho, spôsobuje u dospelých osteomaláciu kostí – mäknutie kostí.

L-Lyzín

Nielen proti herpesu

Lyzín patrí medzi aminokyseliny, ktoré dokážu stimulovať imunitu. Pomáha tlmiť mnohé vírusové a bakteriálne infekcie. Hlavne v tomto období jednoznačne patrí medzi dôležité látky na podporu imunity. Pozitívne ovplyvňuje tvorbu bolestivého oparu a následne urýchľuje liečbu, preto ho vyhľadáva veľké množstvo ľudí, ktorých trápi vírus herpes simplex. Treba spomenúť, že pomáha aj pri liečbe pásového oparu.

Uľaví boľavým kĺbom a srdcu

Zlepšuje stav kardiovaskulárneho systému a má silný vplyv proti ateroskleróze. Ak ho chcete užívať vo forme výživového doplnku je dôležité, aby obsahoval aminokyselinu lyzín spolu s Echinaceou a vitamínom B6. Táto kombinácia zvyšuje silu protivírusového účinku.

Zinok

Skvelý bojovník proti vírusom

Náš organizmus ho potrebuje vo veľmi malých množstvách. Je to stopový prvok, bez ktorého by telo nevedelo správne fungovať. Je súčasťou takmer 300 enzýmov, koenzýmov a zúčastňuje sa na mnohých metabolických procesoch. Má dôležitú funkciu v imunitnom systéme a v regulácií zápalovej odpovede. Klinické štúdie dokázali, že zinok má silné protivírusové účinky a výborne pomáha pri liečbe akútnych infekcií horných a dolných dýchacích ciest. Má silný preventívny účinok pred vznikom infekcií.

Potešia sa mu vlasy i pokožka

Zinok pomáha pri regenerácii vlasov, nechtov a pokožky. Jeho účinok je preukázateľný pri liečbe rôznych kožných ochorení. Odporúčané dávkovanie zinku je od 10 do 25 mg denne. Neužívajte výživové doplnky, ktoré obsahujú zinok na lačný žalúdok, keďže môže spôsobiť tráviace ťažkosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #vírusy #zinok #vitamín D #výživové doplnky #aminokyseliny #Martin Minarech #koronavírus

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...