Následky covidu u mužov: Aj mladším ročníkom hrozí problém s erekciou. Čo je za tým?

Ani dnes nie je ešte celkom jasné, aké dlhodobé následky môže mať prekonané ochorenie covidom-19. Jedným, ktorý však nepoteší najmä pánov, je hrozba erektilnej dysfunkcie.

31.03.2021 11:00
andropauza, testosterón, penis, vyšetrenie,... Foto:
Lekári by u mužov mali podľa niektorých vedcov kontrolovať hladinu testosterónu v súvislosti s rizikom ochorenia na covid-19.
debata (1)

Podľa nového prieskumu, za ktorým stoja lekári z univerzity v Ríme, sa zdá, že prekonanie choroby na koronavírus sa môže podpísať na neskoršom fungovaní v rámci sexuálnych aktivít. Lekári dotazovali vybranú vzorku sto mužov, ktorých priemerný vek bol 33 rokov. Z tých, ktorí neprekonali ochorenie vírusom covid-19, uvádzalo, že s erekciou má občasné problémy zhruba 8 percent opýtaných.

V skupine, v ktorej muži koronavírus prekonali, sa však toto číslo výrazne zvýšilo. Bezmála 30 percent opýtaných uvádzalo, že po prekonaní ochorenia zažíva problémy s erekciou. Bližšie výsledky štúdie a poznatky lekárov boli uverejnené v odbornom magazíne Andrology.

Ako píše britský Daily Mail, podľa vedcov dochádza pri infikovaní tela vírusom covid-19 k zápalu endotelu – vnútornej výstelky krvných ciev v tele. Tepny zásobujúce pohlavné orgány sú malé a úzke, takže akýkoľvek zápal pravdepodobne naruší prietok krvi a zabráni sexuálnej reakcii.

Toto je zatiaľ posledný výskum, ktorý naznačuje, že v mnohých ohľadoch sú muži na tom s covidovou infekciou horšie ako ženy – sú náchylnejší na vážne príznaky a 1,7-krát pravdepodobnejšie, že na vírus zomrú. Vedci tiež naznačujú, že s priebehom ochorenia koronavírusom môže súvisieť aj hladina testosterónu v tele a zároveň, že ochorenie má na ňu vplyv.

V prehľade 24 štúdií o mužskej plodnosti a covide-19, ktoré boli zverejnené minulý rok v časopise World Journal of Men's Health, sa uvádza, že pacienti, ktorí trpeli stredne ťažkou infekciou covidu, mali výrazne nižšiu koncentráciu spermií, často aj mesiace po zotavení, v porovnaní s tými, ktorých infekcia bola iba mierna. Ďalšia štúdia naznačila, že vírus samotný môže znížiť hladinu testosterónu a niektorí lekári dokonca tvrdia, že by mali vybraní pacienti mužského pohlavia, ak je to nutné, dostávať náhradu testosterónu.

Mike Kirby, bývalý profesor všeobecného lekárstva v Hertfordshire a redaktor časopisu The Aging Male, ktorého opäť cituje portál Daily Mail napríklad uviedol, že lekári by mali v prípade potreby poskytnúť mužom náhradu testosterónu. Pretože inak sú títo muži vystavení vyššiemu riziku kardiovaskulárnych problémov, cukrovky typu 2, svalovej slabosti, depresii a tiež strate sexuálnej túžby, funkcií a plodnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #problém #muži #erektilná dysfunkcia #následky #Covid-19

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....