Poznáte plusy a mínusy chudnutia?

Nedostatok pohybu, slabý spánok a chabý jedálny lístok. Toto je trojica problémov, ktorá najčastejšie búra našu snahu zhodiť nadbytočné kilogramy tuku. V túžbe zbaviť sa nechcenej hmotnosti však často siahame aj po rôznych diétach, ktoré môžu mať na ľudský organizmus opačný efekt. Jedným z nich je aj spomalenie látkovej výmeny a s ním spojené priberanie.

17.03.2021 13:00
chudnutie, stravovanie, cvičenie Foto:
K nárastu svalovej hmoty prispieva najmä pohyb.
debata

Ako sa tomu vyhnúť?

Prvé čo nám zíde na um pri redukcii hmotnosti je najmä uberanie jedla zo stravovacieho plánu. Čím menej si naložíme na tanier, tým vraj máme väčšiu pravdepodobnosť schudnúť. Obmedzenie kalorického príjmu je jednou z ciest k vytúženej postave, ale len za predpokladu, že sa to s ním nepreháňa. Ak stavíme na drastické diéty, látková výmena známa tiež pod pojmom metabolizmus sa výrazne spomalí a nastáva problém s chudnutím. „Drastickým znižovaním kalorického príjmu si vieme naozaj veľmi ublížiť aj pri fungovaní metabolizmu. Potom, samozrejme, na metabolizmus negatívne vplýva aj mnoho ďalších faktorov, a to zhoršený zdravotný stav, nulová fyzická aktivita, nedostatočná regenerácia, čiže aj nekvalitný spánok, veľa stresu, nesprávne fungovanie hormónov, nesprávne vyskladané jedlo na tanieri a podobne,“ hovorí pre Pravdu certifikovaná výživová poradkyňa známa tiež z webu nedietuj.sk Jana Rybárová. Ako tvrdí, chudnutie komplikuje aj zhoršený zdravotný stav. Napríklad pri spomalenej funkcii štítnej žľazy dochádza k poklesu bazálneho metabolizmu asi až o 30%.

Čo je bazálny metabolizmus?

„Je to energia, ktorú naše telo vydáva v takzvanom kľudovom režime. Je dostatočná len na udržanie základných životných funkcií ako aktívny prenos cez bunkové membrány, kontrakcie vlákien, ktoré sú súčasťou životne dôležitých funkcií – dýchanie či činnosť srdca,“ vysvetľuje výživová expertka. Podľa nej hodnotu bazálneho metabolizmu (BMR) si vieme zvýšiť najmä posilňovaním svalovej hmoty. „Čím jej má daný jedinec viac, tým “rýchlejšie” pracuje aj jeho bazálny metabolizmus. Okrem toho BMR závisí aj od iných faktorov ako pohlavie, vek, podnebie v akom žijeme, rasa, stav výživy, účinnosť hormónov.“

„Spaľovače“ nie sú všemohúce

K nárastu svalovej hmoty prispieva najmä pohyb. „Hociktorý šport, ktorý nám zabezpečí nárast svalovej hmoty podporuje rýchlosť nášho bazálneho metabolizmu. Ak budeme cvičiť pravidelne a nebude to len kardio, čiže napríklad beh, ale aj silový tréning, či už s vlastnou váhou alebo s činkami, expandermi, máme šancu, že naša svalová hmota bude rásť a náš metabolizmus bude pracovať dobre,“ rozpráva Rybárová. Okrem cvičenia je však potrebná aj pravidelná strava, ktorá je základom dobrého metabolizmu. Na celkový výdaj energie počas dňa má však vplyv aj takzvaný termický efekt potravy, ktorý je najvyšší pri bielkovinách a najnižší pri tukoch. Z tohto dôvodu je dôležité, aby každé hlavné jedlo obsahovalo bielkoviny. Hoci sa vraví, že niektoré druhy potravín ovplyvňujú fungovanie metabolizmu, nie je to celkom pravda. Ide pritom o „spaľovače“, ktoré majú nakopnúť metabolizmus človeka. „Niektoré druhy potravín ako napríklad chilli, káva, škorica majú pozitívny vplyv na zrýchlenie metabolizmu, ale je to len zanedbateľné množstvo. Nemôžeme sa spoliehať, že ak každý deň budeme jesť fastfood, ale posypeme si ho chilli a pohyb bude nulový, tak budeme rýchlo chudnúť a metabolizmus bude pracovať dvakrát rýchlejšie. Takto to, bohužiaľ či vďaka bohu nefunguje,“ uzatvára odborníčka na zdravú výživu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kilogramy #metabolizmus #bazálny metabolizmus #Jana Rybárová

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...