Super triky na zlepšenie pamäte. Fungujú prakticky okamžite

Máte pocit, že viac vecí zabúdate a menej si pamätáte? V takom prípade je vhodné začať tento pomer pomaly obracať. Základom bude zmena stravovania. Mozog totiž dokáže byť vysoko výkonný do vysokého veku. Za stratou jeho kondície preto nie sú roky, ale dlhoročne zlá životospráva.

16.03.2021 11:00
mozog Foto:
Obezita totiž naozaj môže spôsobiť zmeny v génoch spojených s pamäťou.
debata (1)

Znížte konzumáciu cukru

Viac cukru v strave znamená viac kilogramov na váhe a menej pamäťového výkonu vo vašej hlave. Vysoké množstvo cukru v krvi dokáže znižovať výkon mozgu práve v oblasti pamäťových centier. Štúdia na 4 000 dobrovoľní­koch zistila, že osoby s vyšším príjmom sladkých nápojov mali dokonca nižší objem mozgu a horšiu pamäť ako tí, ktorí cukor eliminovali. Vybrať si cukor znamená v skratke viac tuku a menej mozgovej kapacity.

Meditujte

Ani lúštenie sudoku a krížoviek nemá tak priaznivý vplyv na zlepšenie pamäte ako pravidelná meditácia. Je faktom, že s pribúdajúcim vekom klesá objem šedej hmoty, čo negatívne ovplyvňuje pamäť a poznávanie. Avšak ukázalo sa, že meditačné a relaxačné techniky zlepšujú krátkodobú pamäť u ľudí všetkých vekových skupín. Vďaka meditácii tak môžete zlepšiť svoju pamäť napriek nárastu veku.

Udržte si správnu váhu

Nie je to len cukrom. Správne BMI znamená nielen menej zdravotných problémov, ale aj lepšiu pamäť. Niekoľko štúdií preukázalo, že obezita je rizikovým faktorom poklesu kognitívnych schopností. Obezita totiž naozaj môže spôsobiť zmeny v génoch spojených s pamäťou. Rovnako môže viesť k inzulínovej rezistencii a zápalu, ktoré môžu mať negatívny vplyv na mozog. Dokonca štúdia na dobrovoľníkoch vo veku od 18 do 35 rokov ukázala, že vyšší index telesnej hmotnosti bol spojený s výrazne horším výkonom pri testoch pamäte. Úprava váhy vám zlepší sebavedomie aj pamäť.

Dajte si kurkumu

Kurkumín je extrémne silný antioxidant a pôsobí v tele protizápalovo. Zvýšte podiel kurkumy v strave a budete nielen zdravší, ale zlepší sa vám aj pamäť. Kurkuma znižuje poškodenie mozgu ktoré je spôsobené voľnými radikálmi. Zdravší mozog sa prirodzene odrazí aj na lepšej pamäti. Kurkumín ako silný antioxidant sa ukazuje byť aj dôležitý hráč v boji proti Alzheimerovej chorobe.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pamäť #zabúdanie #mentálna kondícia #výživa pre mozog

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...