Tri super tipy, ako sa vyhnúť vyhoreniu. Aj pri práci z domu

Home office nie je liek na vyhorenie. práve naopak, môže byť tým posledným polienkom, ktoré z vyhorenia spraví poriadnu vatru. Neskoré telefonáty, e-maily cez víkendy a k tomu starostlivosť o deti. Napriek tomu, že do práce nechodíte, môžete v nej vyhorieť. Zabrániť tomu môžu tri jednoduché princípy.

10.03.2021 13:00
práca, vyčerpanie, vyhorenie Foto:
Liekom je zmena práce, alebo dlhodobá dovolenka.
debata

Syndróm vyhorenia nie je lenivosť

Syndróm vyhorenia je známy od roku 1974, v minulosti bol obvykle vnímaný len ako výhovorka v práci. Vyhorení ľudia boli označovaní za lenivcov a fluktuantov. V roku 2019 sa však situácia zmenila a Svetová zdravotnícka organizácia uznala syndróm vyhorenia, ako skutočný následok neprimeraného stresu na pracovisku.

Výsledkom je strata kreativity, záujmu o prácu, pocit zbytočnosti, zníženie kvality práce a výsledkov, pričom sa dostavuje cynizmus. Liekom je zmena práce, alebo dlhodobá dovolenka. Málokto si však niečo také môže dovoliť, preto je lepšie syndrómu vyhorenia predísť.

Prestaňte byť žoldnierom

Kouč Brent Roy hovorí, že k nemu chodí množstvo vyhorených manažérov, ktorí vlastne neboli zamestnancami, ale pracujúcimi žoldniermi. Kvôli platu sa doslova obetovali pre niekoho iného. Roy preto radí stanoviť si pomer medzi prácou a plácou. Nebyť žoldierom, ktorý obetuje život, ale pracovníkom, ktorý obetuje len vyhradený pracovný. Schopnosť myslieť ekonomicky vo vzťahu k vlastnému životu, vás uchráni od vyhorenia.

Určite si hranice

Je síce pekné, že viete odpovedať na pracovné e-maily aj pri večeri, ale Brent Roy radí, že to je cesta do pekla. Vzťahového aj pracovného. Byť neustále v spojení, extrémne vyčerpáva a stresuje. Obzvlášť počas práce z domu. Skúste dodržať bežnú pracovnú dobu. Ako odpoveď tým, ktorí tvrdia, že musia byť neustále k dispozícii, Brent Roy adresuje slová: „Ak vyhoríte, skončíte v práci tak či tak.“ Preto je lepšie horieť zápalom pre prácu celý život, ako po pár rokoch fatálne vyhorieť.

Hľadajte radosti mimo pracovných úspechov

Martin Seligman, zakladateľ pozitívnej psychológie sľubuje, že ak si počas pár minút denne premyslíte tri veci, za ktoré ste vďační, budete menej depresívni, šťastnejší a život vás bude viac baviť. Preto je jednou z ciest ako nevyhorieť, nespájať svoje životné šťastie len s prácou. Preto dokážu niektorí ľudia pracovať celý život v plnom pracovnom nasadení a nevyhorieť. Majú aj mimo práce aktivity a koníčky, ktoré ich tešia a ktoré kompenzujú aj stres z práce. Skúste to tak aj vy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motivácia #vyhorenie #práca z domu #psychické vyčerpanie #homeoffice

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...