Keď telo volá o pomoc

Na čo si dať pozor, keď sa u nás objavia nepríjemné varovné signály? Smäd, plynatosť, rýchle chudnutie môžu znamenať niekedy viac, ako sa domnievame.

09.03.2021 11:00
cukrovka, diabetes, fonedoskop, srdce, ovocie,... Foto:
Chudnutie bez zmeny životného štýlu nie je znamením prekvitajúceho zdravia.
debata

Príznaky cukrovky

Zvýšená chuť do jedla, neutíchajúci smäd a stála potreba močenia. Ide o triádu symptómov, ktoré môžu upozorňovať na zvýšenú hladinu cukru v krvi. Výsledkom týchto ťažkostí je vznik cukrovky 2. typu. Rovnako treba spozornieť aj pri výskyte tmavých škvŕn v záhyboch kože. Aj v tomto prípade telo poukazuje na riziko diabetu. Tmavé fľaky sa zvyčajne nachádzajú na zadnej strane krku, kĺboch prstov a lakťoch. Cukrovku netreba podceňovať. Ide totiž o závažné ochorenie, pre ktoré je typické dlhodobé zvýšenie glukózy v krvi. V takomto prípade hovoríme o hyperglykémii. Príčinou tejto choroby je obmedzené vylučovanie inzulínu z pankreasu a prejavuje sa poruchami látkovej premeny nielen cukrov, ale tiež bielkovín a tukov. K ďalším varovným príznakom patrí celková slabosť, únava, sucho v ústach, svrbenie na intímnych miestach, tŕpnutie končatín, problémy s dýchaním, ale i zrakom.

Čo signalizuje krvácanie z ďasien?

Bolesť na hrudníku je najznámejším príznakom srdcových ochorení. V krvi je nedostatok kyslíka, čím sa zhoršuje prísun tohto prvku do srdca. Podceňovať však v súvislosti s kardiovasku­lárnymi chorobami nemôžeme ani krvácanie z ďasien. Telo nám naznačuje, že môžeme mať problémy so srdcovým svalom. Odborníci varujú, že krvácajúce, opuchnuté a bolestivé ďasná sú nielen znakom nedostatočnej ústnej hygieny, ale aj iných, život ohrozujúcich stavov. Podľa kardiológa z univerzity v Clevelande Dr. Carla Orringera je v súčasnosti množstvo výskumov, ktoré ukazujú spojenie medzi zlým stavom ústnej dutiny a chorobami srdca. Ako vysvetľuje, ochorenie ďasien a kardiovaskulárne ťažkosti majú spoločného menovateľa, a to v podobe baktérií a hromadenia povlakov v cievach. Obidve ťažkosti spája najmä pretrvávajúci zápal. Napríklad, reumatoidné ochorenie srdca súvisí s častými bolesťami hrdla. Lekári sú v tomto prípade jednoznační vo svojich vyjadreniach. Tvrdia totiž, že základným preventívnych opatrením pred vznikom srdcovocievnych chorôb je udržiavanie zdravých zubov a ďasien.

Plynatosť a žalúdočné ťažkosti

Nadmerné grganie či plynatosť nemusia súvisieť len s konzumáciou ťažkých a mastných jedál. Často sa za týmito signálmi ukrýva celá plejáda iných zdravotných ťažkostí. Zlé trávenie väčšinou súvisí s aj s rakovinou žalúdka, vredmi, refluxom a problémami s pankreasom či žlčovými cestami. Tráviace ťažkosti sprevádza nielen plynatosť a ťažoba na žalúdku, ale prekvapivo aj pocit hryzenia alebo pálenia v bruchu, nepríjemné stavy sýtosti počas jedenia s následnou neschopnosťou dojesť potravu. K príznakom chorého tráviaceho traktu patria aj menej typické signály, svrbenie konečníka, ekzém či psoriáza. V prípade refluxu sa objavuje aj bolesť na hrudi.

Keď chudneme bez toho, že chceme

Chudnutie bez zmeny životného štýlu nie je znamením prekvitajúceho zdravia. Práve naopak. Pokiaľ sa cielene nesnažíme schudnúť, stratu hmotnosti môže vysvetľovať podvýživa. Pri anémii dochádza k nedostatku vitamínu B12 alebo minerálnej látky železa. Rýchle chudnutie sa spája aj s nástupom rakoviny, demencie a depresie. Dôvodom nechutenstva je tiež strata chuti a čuchu. Pri týchto komplikáciách sa odporúča upriamiť pozornosť na správnu a pravidelnú životosprávu.

Kedy je zabúdanie chorobné?

Zábudlivosť nie je iba súčasťou starnutia. Niektoré veci, situácie či súvislosti neraz „uletia“ aj mladým ľuďom. Hranicu medzi neškodnými výpadkami pamäti a závažnými poruchami kognitívnych funkcií dokážeme určiť na základe odpovedí na zopár základných otázok o stave pamäti. U kohokoľvek sa môžu objavovať neurodegeneratívne choroby mozgu ako napríklad Alzheimerova choroba alebo demencia vtedy, keď začnú často opakovať tie isté otázky, hoci už dostali odpoveď. Spomínané choroby sa prejavujú aj zlou orientáciou v priestore, čase a nespoznávaním známych ľudí, vecí a miest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #cukrovka #Alzheimerova choroba #diabetes mellitus #varovné príznaky #cukrovka druhého typu

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...