Koľko, ako, kedy a aký? Odborníčka o všetkom, čo by ste mali vedieť o čaji!

Dnes mnoho z nás spája štart bežného dňa či fungovania počas neho s kávou. Čaj je pritom ideálnym nápojom pre náš bežný deň a skrýva naozaj mnohé benefity.

08.03.2021 09:00
Dlhý zimný večer si skráťte čajom Foto:
Dlhý zimný večer si skráťte čajom
debata (1)

Možno si to ani neuvedomujete, ale okrem tých zdravotných, ktorými disponujú rozličné čajové nápoje, je jednou z jeho dôležitých vlastností aj schopnosť upokojenia mysle a navodenia pocitu relaxu. Ako to?

„Šálka čaju nás často prenesie do detstva, ktoré nám vyvoláva príjemné spomienky na starú mamu, prázdniny, možno šťastné bezstarostné obdobie. Čaj nás vie krásne naladiť vďaka svojej vôni. Vonné sviečky či aromatické lampy si počas bežného dňa nezapálime, ale šálku čaju si na pracovný stôl dáme a ani si neuvedomíme, ako krásne vplýva na naše zmysly,“ hovorí Mariana Veselá zo spoločnosti Veselý čaj. „Ak sa v čaji nachádzajú citrusy alebo citrónová tráva, ich vôňa v nás vyvolá pocit šťastia a optimizmu. Rumanček či levanduľa nám navodia pocit uvoľnenia a príjemnej atmosféry. Šálka čaju naozaj dokáže viac, ako len uhasiť smäd,“ prizvukuje.

Pod pojmom čaj si dnes predstavíme naozaj všemožný výber sypaných či porciovaných čajov v obchodoch. Odborníčka upozorňuje, že čajom sa nazýva iba výluh usušených lístkov čajovníka. „Oficiálne teda máme len čierny a zelený čaj. To ostatné, čo my voláme čaj, je bylinkový a ovocný výluh. Avšak tento názov sa im priradil už veľmi dávno, keď ešte naše staré a prastaré mamy zbierali bylinky a robili z nich ten najlepší bylinkový čaj. Mnoho ľudí si bylinky pestuje alebo aspoň zbiera v prírode dodnes. Nikto to nevolá výluh, je to proste náš slovenský čaj. To isté platí aj o ovocnom výluhu. Sušené kúsky ovocia, šípky, a ibištek, to je náš ovocný čaj,“ vysvetľuje Mariana Veselá.

Aj pri popíjaní čaju či jeho príprave platia isté pravidlá. Najdôležitejšia je však doba lúhovania a množstvo čaju. Podľa Mariany Veselej to veľa ľudí preháňa s množstvom čajových lístkov na jednu šálku. „Odporúčam čítať návody, kde sú uvedené správne dávky čajovej zmesi na jednu šálku, pretože keď to preženieme, čaj je zbytočne silný, ťažký a dá zabrať aj našim obličkám. To isté platí aj pre dobu lúhovania. Pri bylinkovom čaji optimálna 6–7 minút, ovocný čaj potrebuje 8 až 10 minút. Je to kvôli úplnému uvoľneniu všetkých chutí a vitamínov z vysušeného ovocia,“ vysvetľuje odborníčka, ktorá sa čajom venuje už dlhé roky.

Napriek tomu, že sa často dočítate o tom, že čaj je ideálna súčasť pitného režimu a odporúča sa aj pri rôznych detoxikačných kúrach či diétach, odborníčka upozorňuje, že by sme to nemali s ním preháňať. „Denne odporúčame 2–3 šálky čaju,“ hovorí Veselá. Niekedy z toho môžu byť šálky štyri.

„Ráno je ideálne siahnuť po zelenom čaji, ktorý obsahuje kofeín a postaví nás na nohy. Počas dňa je príjemné dať si ovocný či bylinkový čaj. Kto potrebuje kávu aj poobede, môže ju nahradiť čiernym alebo opäť zeleným čajom a večer odporúčam malú šálku ajurvédskeho, ktorý nás dostane do príjemnej nálady, kedy už nemyslíme na prácu. Netreba však zabúdať aj na čistú vodu. Tá je najdôležitejšou súčasťou nášho pitného režimu.“

Najmä posledné roky priniesli popularitu rozličných výluhov s citrónom, mätou či strúhaným alebo sekaným zázvorom. V bistrách ich zvyknú predávať pod označením čaj, no opäť ide o odvar či výluh. Ich benefity sú však potvrdené a najmä v období chrípkových epidémií či zmien počasia a ročného obdobia, keď potrebujeme tak trošku nakopnúť našu imunitu, majú svoje opodstatnenie. „Tieto odvary si nedáme každý deň, ale sú skvelým spestrením pitného režimu, dodajú nám vitamíny a ochránia pred vírusmi. Zázvor je všeliekom a naozaj výrazne posilňuje našu imunitu,“ konštatuje odborníčka.

Na Slovensku rastie obrovské množstvo liečivých a blahodárnych byliniek, ktoré možno používať na bylinkové výluhy. „Avšak nie všetky poznáme, či rozoznáme. Treba byť opatrní pri ich užívaní a kombinovaní. Hlavne z dlhodobého hľadiska. Jedna šálka denne je v poriadku, ak ide o prevenciu, či chuť. Avšak priveľa bylinkového čaju by nám mohlo zaťažiť obličky,“ upozorňuje Mariana Veselá. „Lipa je skvelá pri boji s horúčkou, pretože nám pomáha vypotiť sa, mäta uľaví pri žalúdočných ťažkostiach, listy čiernych ríbezlí a šípky sú obrovským zdrojom vitamínu C a železa, protizápalové účinky repíka sú tiež známe a veľmi účinné. Na pravidelné popíjanie by som odporučila výluh zo šípok. Najmä v tomto vírusovom období. Vitamín C, ktorý šípky obsahujú, chráni naše telo a posilňuje imunitu,“ konštatuje. Odporúča konzultovať popíjanie konkrétnych bylinkových čajov s odborníkmi, aby sme v snahe o pomoc nášmu telu viac neuškodili.

A ako je to so sladením čaju? Piť či nepiť sladený nápoj? „Mnoho ovocných čajov obsahuje ibištek, ktorý nám chutí kyslo a malé osladenie tomuto nápoju len pomôže. Niekto si dá do jednej šálky aj dve lyžičky cukru, ja ani jednu. Mám pocit, že cukor schová chuť byliniek. Ale pre podporu imunity a počas choroby si rada osladím čaj medom. To isté platí aj o citróne. Sú ľudia, ktorí si vyžmýkajú pol citróna do každej šálky a sú takí, ktorí to spravia iba, keď sú chorí. Takže tu určite platí staré známe: ‚Proti gustu žiaden dišputát‘,“ doplnila odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #čaj #bylinky #zelený čaj #lúhovanie

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...