Prečo vzniká závislosť od jedla a ako ju poraziť?

Neodolateľná chuť na jedlo. A to aj vtedy, keď už telo nepotrebuje ďalšiu dávku potravy. Keď sa nevieme zastaviť pred častým pojedaním rôznych druhov jedál, nastáva problém. Odborníčka vysvetľuje, že nielen pri alkohole či drogách vzniká závislosť. Podobne je to aj pri jedle.

06.03.2021 10:00
nákup, jedlo, zdravá stravy, životný štýl, Foto:
Medzi najväčšie rizikové faktory vzniku spomínaného problému patrí výchova v detstve.
debata (1)

Netreba to podceňovať

„Závislosť od jedla, ktorej prejavom sú poruchy príjmu potravy, je prirovnávaná k závislosti na drogách, pretože ju vyhodnocuje rovnaká časť mozgu zodpovedná za pocity odmeny uvoľnením chemickej látky dopamín, ktorá spôsobuje príjemné pocity. Človek keď sa naučí uspokojovať jedlom, má tendenciu tento pocit vyhľadávať a uprednostňovať,“ vysvetľuje pre Pravdu proces vzniku závislosti od jedla riaditeľka Sanatória AT PhDr. Jana Žemličková, PhD. Vo svojej práci sa venuje rôznym druhom závislostí, od alkoholovej až po gamblerstvo. Ako hovorí, neodolateľnú až chorobnú túžbu si môžeme vypestovať aj vo vzťahu k jedlu.

Keď sa príliš zameriavame na figúru

Medzi najväčšie rizikové faktory vzniku spomínaného problému patrí výchova v detstve, prístup k jedlu a príliš kritické až nereálne vnímanie vlastného tela. „Rizikové faktory posilňujú aj rodičia nevhodnou výchovou („jedz, nevyrastieš“, alebo „nejedz, budeš tučná“ a pod.) ako aj nevhodnými vzormi,“ pokračuje šéfka sanatória. Podobne sa do popredia, v spoločnosti i v médiách, dostáva vidina dokonale štíhleho tela. Tento tlak, ktorý sa spája s kultom chudej postavy môže byť aj začiatkom vzniku ťažkostí s príjmom potravy. „Rovnako rizikové je aj povrchné chápanie zdravia zúžené len na telesný vzhľad a s ním súvisiaca glorifikácia štíhlosti ako ideálu krásy, alebo aj prílišná orientácia na výber potravín (ortorexia a pod.),“ hovorí Jana Žemličková.

Liečba ako pri iných závislostiach?

Možno budeme prekvapení, ale liečba závislosti od jedla je podobná ako pri iných závislostiach. „Spôsoby liečby sú v mnohom podobné ako pri iných závislostiach. Odlišnosť sa prejavuje najmä v oblasti tvorby, kontrole dodržiavania programu jedla a samotného stravovania,“ zdôrazňuje odborníčka na závislosti. Podľa nej si musí najprv človek priznať pravdu, problém a až potom ho môže riešiť. „Závislý sa musí v celom komplexe myslenia naučiť identifikovať chorobu, jej kompenzačné mechanizmy v procese stravovania a v rovine správania vytvoriť si nové návyky a schémy pravidiel viazaných na zmenu v prijímaní. Neriešením a zastieraním problému sa neskôr môžu začať objavovať aj úzkosti, depresie, ktoré kumuláciou porúch v myslení môžu viesť až k osamelosti, alebo k sociálnej izolácii,“ uzatvára pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #chudnutie #jedlo #zdravé stravovanie #závislosť od jedla

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...