Ako sa vyspíte záleží aj od toho, čo si do postele oblečiete! Najlepšie je...

Negližé, pyžamová súprava s nohavicami či klasická nočná košieľka? Do postele každý večer líhame vystrojení naozaj rôzne. Môže to mať dopad na kvalitu spánku?

02.03.2021 07:00
Spánok Foto: ,
Spánok je dôležitý pre našu fyzickú aj psychickú kondíciu. A tiež pre krásu.
debata

Určite. Napríklad stačí, ak si len uvedomíte, čo dokáže urobiť pri spánku nekomfortný materiál. Aj preto je dôležité vedieť si vybrať ten správny „outfit“ na spanie. Alebo možno nevyberať žiaden. Najnovší prieskum naznačuje, že najlepšie sa spí tým, ktorí do postele ulíhajú nahí!

Áno, presne tieto výsledky vyplynuli z prieskumu na portáli TheDozyOwl.co.uk, ktorý sa realizoval približne mesiac na vzorke 2650 respondentov. Počas spánku boli monitorovaní, pričom bola meraná intenzita úrovne ich spánku REM vzhľadom na to, čo si na seba obliekli do postele.

Z výsledkov vyplynulo, že vôbec najlepšie boli na tom ľudia, ktorí zaľahli nahí. Spali hlbšie, pričom počas noci zaznamenali prístroje u nich približne 26,5 percenta spánku REM (z anglického Rapid Eye Movement), u mužov to bolo dokonca o pol percenta viac, u žien o pol percenta menej. Napriek tomu, že fáza REM spánku býva označovaná za ľahší spánok, je pre nás veľmi dôležitá. Má nezanedbateľný vplyv na mentálne zdravie a kognitívne schopnosti.

Na hodnote 26 percent spánku REM (a druhej pozícii) skončili tí, ktorí do postele mieria v tričku a šortkách (prípadne voľných trenírkach), pričom v tejto skupine sa ešte o niečo viac zvýšila intenzita hlbokého spánku ženskému pohlaviu. Na treťom mieste sa potom umiestnil v rámci oboch pohlaví spánok len v trenírkach (boxerkách) a spodnej bielizni ako takej. Dokonca muži, ktorí spávajú len v boxerkách, dosahujú takú úroveň spánku akoby spali nahí.

Naopak, na opačnom konci stupnice sa ocitla kombinácia trička a dlhých nohavíc, pri ktorej monitorovanie zaznamenalo 17,5 percenta fázy spánku REM z celkovej hodnoty spánku. Lepšie sú na tom dokonca aj tí, ktorí zaspia v župane. Súčasťou netradičného prieskumu sa stala aj otázka, ktorú si kladú aj mnohí z nás – spať či nespať v ponožkách. Vzhľadom na kvalitu spánku sa však ukázalo, že ponožky pracujú v prospech hlbokej fázy nášho spánku. U mužov značil spánok v ponožkách 26 percent REM spánku, no bez nich to bolo ešte o percento viac. Zatiaľ čo u žien prinieslo uloženie sa do postele s ponožkami na nohách až 28 percent REM spánku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #ponožky #intenzita #nahí #REM

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....