Život s tyranom: Čo robiť v takom vzťahu? 1. časť

Pocity viny a zúfalstva. Prežívajú ich ženy, ktoré žijú s navonok pohodovými partnermi. Zatiaľ čo ľudia vnímajú takéhoto človeka ako „pána dokonalého“, jeho partnerka či manželka trpí. Doslova ako jeho obeť. Ako spoznáme tyrana a čo s nami urobí takýto život vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu terapeutka, párová konzultantka a šéfka poradne Gaia Natura Nataša Líšková Polesná.

20.02.2021 10:00
násilie, smútok, depresia, žena, Foto:
Prejavy tyrana môžu byť naozaj rôzne, od jemných foriem až po tie hrubé, násilné.
debata (4)

Je pravda, že tyran a jeho obeť sa priťahujú?

Áno, je to pravda. Keďže sa ako osoby vo vzťahoch vyvíjame, prostredníctvom nich nachádzame svoju skutočnú hodnotu, zisťujeme kým sme a kým nie sme a ich prostredníctvom sme schopní meniť deštruktívne vzorce správania pochádzajúce z detstva. Čiže rovnorodé sa priťahuje, tak tyran a obeť majú mnoho spoločných čŕt.

O aké črty napríklad ide?

Spoločnou črtou je traumatizovaný štart do života, absencia lásky, porozumenia, uznania, odmietanie jedným z rodičov, ich nepochopenie, nedocenenie a odsúdenie, prílišné nároky na dokonalosť a výsledky dieťaťa. Magneticky ich k sebe priťahuje ich vlastná menejcennosť. Nemajú vybudovanú vzťahovú imunitu a spája ich prehnaná túžba po harmónii a bezproblémovom prijatí, uznaní, láske a pokoji.

Čiže tyrana a obeť spájajú ich vlastné pocity menejcennosti?

V tejto vzájomnej príťažlivosti ide v podstate o rovnakosť. Priťahuje sa rovnaká danosť, no spôsob prejavu a reakcie je odlišný. Napríklad, spája ich spoločná menejcennosť, kde u obete je viditeľná a u tyrana neviditeľná, čiže sa prejavuje inak. Spája ich taktiež nepevný systém hodnôt, vedomie a nevedomie je v zásadnom rozpore u oboch.

V poslednej dobe sa v tejto súvislosti stretávame často s problematikou psychického týrania. Ako funguje?

Pri psychickom týraní sú v partnerstve prehodené energie medzi mužom a ženou. Čo to znamená? Každá osoba by mala mať pre správnu vyrovnanosť v správnom pomere mužskú a ženskú energiu. V týchto partnerstvách dochádza k tomu, že muž ide viac na ženskej energii a žena na mužskej. Vzájomná príťažlivosť tam vzniká už len potrebou pretočenia sa do vyváženého pomeru, aby žena mohla rozvíjať svoju ženskosť a muž mužnosť.

Ako tieto vzorce správania vyzerajú v reálnom živote?

Muži v takejto energickej nerovnováhe sa správajú buď ako deti alebo sa vyznačujú nadmernou krutosťou. Ženy v mužskej energii majú problém vnímať realitu a vyznačujú sa preceňovaním alebo podceňovaním svojich schopností, no toto je len krátky príklad. V tejto príťažlivosti je vnútorný svet tyrana priťahovaný vonkajším svetom obete a vonkajší svet obete je priťahovaný vnútorným svetom tyrana. Čiže ide o vzájomné pôsobenie.

Ako by sme definovali tyrana?

Jeho definícia je jednoznačná – je to PÁN DOKONALÝ. Vo vonkajšom svete, teda navonok, sa prejavuje ako osoba vyrovnaná a sebavedomá. Môže byť veľmi očarujúci, prispôsobivý, sympatický. Väčšina tyranov má obrovskú schopnosť predstierať svoju dokonalosť, ktorá vyplýva zo vzorca správania, že chcú za každých okolností byť perfektní. Vyznačuje sa nevyspytateľnosťou názorov, nálad, postojov. Zhluk všetkého. Ako keby sme žili s viacerými partnermi naraz. Typická je pre neho neúprimnosť a neochota počúvať, zaťatosť a zneisťovanie. Vystihuje ho nejednoznačnosť a nesúlad jeho vonkajšieho správania zo správaním v súkromí.

Aké techniky používa na ovládanie svojej obete a čo jeho motivácia?

Motiváciou tyrana je cítiť sa dobre, získať ocenenia a hlavne oddanosť obete. Jeho motiváciou je najmä zastieranie jeho menejcennosti, ktorá spôsobuje návaly viny a strachu. Trpí obrovským tlakom, ktorý prenáša na svoju obeť. Obeť si získavajú hrou, ktorú buď hrajú s konkrétnym úmyslom niečo získať alebo sa len dobre cítiť. Získavajú si ju láskou, pozornosťou, uznaním a obdivom. Využívajú tendenciu obete priľnúť k ľudom, ktorí im poskytujú ľahké prijatie a tým sa obeť cíti milovaná a prijímaná.

Poďme k technikám, ktoré používajú.

Prejavy tyrana môžu byť naozaj rôzne, od jemných foriem až po tie hrubé, násilné. Pri bližšom pozorovaní sa vyznačujú nelogickosťou, ktorá vyvoláva u obete zmätenosť. Preto obeť ani netuší, čo sa vlastne v jej živote odohráva. Extrémne správanie tyranov vyvoláva psychické napätie u obete a hra extrémov. Teda, raz láska a potom trest, raz nebo a potom peklo. Toto podporuje obeť v zmätku, že sa nedokáže v extrémistickom správaní orientovať a upína sa len na svoje city a to je pasca tyrana.

Aké sú jeho ďalšie typické osobnostné črty?

Prejavuje sa aj tým, že trpí obrovskou závisťou, kritickosťou a porovnávaním sa, či už s obeťou alebo inými ľuďmi v živote. Extrémna žiarlivosť a kontrola je tiež znakom tyrana, spolu so zákazmi a príkazmi v správaní svojej obete alebo len odporúčaniami a nepriamymi vyhrážkami, vydieraniami a osočovaniami. Tyran tiež vytvára sociálne mantinely v živote obete, tým že blokuje kontakt s jej najbližšími a priateľmi.

Čiže zjednodušene povedané, je zmätený?

Jeho správanie je nevyspytateľné, protirečí si v názoroch a rozhovoroch. Tyran nás nemusí slovne napádať, jeho správanie navonok môže pôsobiť uhladene. Prenáša na obeť zodpovednosť za to ako sa cíti, za úpadok vo vzťahu a podobne. Vytvára si a v okolí vyhľadáva spojencov, ktorí jeho konanie podporujú. Sám tyran spriada úklady tým, že sa prezentuje ako obeť. Jeho techniky manipulácie sú nepriehľadné a mätúce, no nie neviditeľné.

Ako zistíme, že žijeme s tyranom?

Ako som už spomenula, správanie partnera (tyrana) nám nedáva zmysel. Cítime sa zle, strácame svoj vlastný život, svoje sociálne zázemie. Cítime pocity viny, izolovanosti, hľadáme chyby sami v sebe, trpíme pochybnosťami a osamelosťou a strácame zmysel vidieť veci v súvislostiach. Čiže, ako keby nám uniká prítomnosť a reálnosť. Veľmi dôležitým ukazovateľom je extrémizmus v správaní sa tyrana. Obeť sa často pýta: Ako je toto možné? Ako môže byť tak krutý? Čo to nevidí? Necíti ako mi ubližuje? Nepočuje, čo mu hovorím? Ako je možné, že nerozumie? Obeť cíti rozpor medzi hlavou a srdcom. Na jednej strane si uvedomuje, že je nešťastná, akoby jej vo vzťahu niečo chýbalo, no cíti obrovskú osamelosť.

Prečo však potom zostáva v takomto vzťahu?

Obeť je hnaná nutkavou predstavou svetlej budúcnosti a túžbou po harmónii. Ďalšou črtou, ktorá by nám mohla napomôcť v definícii je, že tyran vždy spochybňuje správnosť citu obete voči nemu a obeť slepo verí v cit, ktorý je a čaká, kým sa vráti. Tyrani, aj keď by sme to nepovedali, sú veľmi citliví a nedá sa s nimi komunikovať. Vyhodí ich z psychickej pohody aj úplná drobnosť. Ich správanie nás vysáva z energie a nikdy si nie sme istí, z ktorej strany príde „úder“. Vždy ospravedlňujú svoje správanie. Tyran má predstavy a očakávania o situáciách, o ktorých nekomunikuje, a keď ich nesplníme, dáva svoju nespokojnosť najavo tlakom, hnevom, výčitkami, podráždenosťou, ktorá sa obeti zdá byť bezdôvodná, ale vznikla na základe jeho predstáv a fixácií na výsledok.

V druhej časti seriálu o živote žien s tyranom sa dozviete, či sa takýto človek dokáže zmeniť a ak nie, ako sa od neho môžeme oslobodiť. Odborníčka Nataša Líšková Polesná nám vysvetlí aj to, na čo si treba dávať najčastejšie pozor pri rozchode s tyranom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #týranie #terapia #domáce násilie #psychológia vzťahu #párová terapia

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....