Požičiavate si partnerovu žiletku či on vašu kefku? Deliť sa nie vždy oplatí, hrozí...

Odmalička nás mnohých učili, že sa s ľuďmi treba podeliť. Ak ide o blízkych, napríklad partnera, priam sa to očakáva. Ale čo napríklad pravidlá hygieny? Naozaj by sme sa mali deliť s našou polovičkou o všetko?

18.02.2021 09:00
Kúpeľňa, žena, bývanie Foto:
Používanie hygienických potrieb vášho partnera a naopak nie je najrozumnejšie.
debata

Nedávny prieskum na portáli End-of-tenancy-london.co.uk, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 4000 párov, priniesol zaujímavé poznatky. Z hľadiska toho, akí zdieľni sú partneri navzájom, určite pozitívne.

V ankete sa partnerov pýtali, o aké veci v rámci domácnosti sa najčastejšie delia. Vôbec najvyšší „počet hlasov“ zaznamenali príbory. Jesť jedným príborom, nie pravidelne, ale napríklad pri ochutnávaní či ujedaní z koláča či misky s ranným jogurtom, je pre páry pomerne bežná vec. Až 86 percent opýtaných uviedlo, že sa so svojou polovičkou bez obáv delia práve o príbory.

Na druhom mieste sa objavil balzam na pery. Nie je nezvyčajné, ak sa v domácnosti nachádza len jeden a používajú ho obaja partneri. Až 81 percent párov potvrdilo, že to je pre ne úplne bežná záležitosť. Tretiu priečku v zozname potom zabrali uteráky. Hoci v každej domácnosti by malo byť automatické mať vlastný uterák, zhruba 79 percent opýtaných dvojíc priznalo, že si občas požičajú partnerov alebo partnerkin uterák.

Do zoznamu sa dostali napríklad aj klieštiky na nechty, mydlo (tuhé) alebo deodorant. To všetko síce podľa odborníkov nepatrí medzi najhygienickejšie návyka, stále ich však možno považovať za tolerovateľné. Menej sa o tom už dá hovoriť napríklad v prípade zdieľania spodnej bielizne (27 %) či nosení partnerových použitých a nevypraných odevov (50 %). Netýkalo sa to iba párov rovnakého pohlavia, ženy si často obliekli partnerovu košeľu, sveter či napríklad teplákovú bundu.

Čo sa rozhodne dá považovať za absolútne nehygienické, je však použitie rovnakej zubnej kefky. Priznalo sa k nemu až 39 percent opýtaných, ktorí tak síce nerobia pravidelne, ale v minulosti sa už k tomu viackrát odhodlali. Zhruba 22 percent použilo už aspoň raz partnerovu/par­tnerkinu žiletku na holenie. Najmä posledné dve „vypožičania“ pritom nesú v sebe riziko zvýšeného prenosu kvasinkových infekcií a krvou prenosných infekcií.

Väčšina opýtaných párov si pritom neuvedomuje riziko, ktoré môže vyplývať zo zdieľania jednotlivých hygienických potrieb. Pri otázke účastníkov, či zvážili potenciálne riziká zdieľania osobných vecí, 77% z nich odpovedalo nie a iba 23% odpovedalo áno. Účastníkom sa potom povedalo niekoľko rizík, ktoré môžu vyplývať z toho, že budú zdieľať predmety osobnej hygieny a oblečenie, a potom im bola položená otázka, či by zvážili zdieľania niektorej z vecí uvedených v zozname. Až 68 percent odpovedalo kladne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #hygiena #partner #oblečenie #spodná bielizeň #zdieľanie #zubná kefka

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...