Mastné a sladké jedzte pomenej
Zemiakové hranolčeky, vyprážané jedlá, polotovary a rýchle občerstvenie predstavujú riziko pre imunitný systém. Tvrdia to vedci z Harvardskej univerzity. Všetky tieto spracované potraviny obsahujú vysoké množstvo nezdravých tukov a cukrov. Prvú spomínanú skupinu tvoria najmä nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú aj v údeninách, klobásach či slanine. Druhá skupina je tvorená jednoduchými cukrami, predovšetkým sacharózou, ktorú poznáme ako bežný cukor. Nadmerná konzumácia sladkých potravín vyvoláva v ľudskom organizme chronický zápal, ktorý môže z dlhodobého hľadiska poškodiť imunitu.
Keď spíme mizerne, cítime sa slabo
Podľa odborníkov prispieva k horšej imunitnej odozve aj nedostatok spánku, odpočinku a relaxu počas dňa. Počas nočného odpočinku sa totiž uvoľňuje do tela cytokín. Ide o látku, ktorá je nevyhnutná pre zdravé fungovanie imunitného systému. Dobrou voľbou v boji proti rôznym infekčných ochoreniam je aj krátke zdriemnutie počas dňa, ktoré nakopne telo k účinnejšiemu boju proti chorobám. Naopak, chabý spánok vedie k zníženiu počtu cytokínov a ďalších buniek, ktoré sú kľúčové pre obranyschopnosť organizmu.
Alkohol a cigarety? Rýchlejší nábeh choroby
Existujú aj zlozvyky, na ktoré telo rýchlejšie dopláca náchylnosťou na infekčné ochorenia. Pokiaľ si občas doprajete pohár vína či piva, imunita organizmu sa nenaruší. Opačne však funguje pravidelné popíjanie alkoholu. Podobne reaguje telo aj na fajčenie, ktoré priamo poškodzuje ochrannú funkciu sliznice horných a dolných dýchacích ciest. Aj z tohto dôvodu sa kvapôčky infekcií rýchlejšie dostanú do krvného obehu.
Odpočinok je nielen na nervy
Nervozita a podráždenosť. Typické príznaky stresu, ktoré ruinujú zdravie mladých ľudí. Ak sa dostáva do chronickej fázy, vytvára zmätok v imunitnom systéme. Počas stresu sa do tela vyplavujú hormóny, najčastejšie kortizol. Ide o látku, ktorá potláča funkcie imunitných buniek. Kortizol môže takisto potláčať tvorbu bielych krviniek, ktoré pomáhajú v boji proti vzniku infekcie. Vedci jedným dychom dodávajú, že horšie sú na tom aj ľudia s vyššou telesnou hmotnosťou. Zvlášť ohrozenou skupinou sú obézni ľudia. Tukové tkanivo produkuje takzvané adipocytokíny, ktoré vyvolávajú zápalové procesy. Zaujímavé je aj zistenie harvardských vedcov, ktorí prišli na súvislosť výskytu obezity a chrípky. Vyššia hmotnosť je rizikový faktor pri nákaze spomínaným ochorením.