Ktoré zlozvyky ruinujú imunitný systém?

Podpora imunity sa stáva populárnou najmä v čase, keď vo svete vyčíňa ochorenie COVID-19. Obranyschopnosť organizmu však dokážeme povzbudiť vynechaním zlozvykov, ktoré sa stávajú bežnou súčasťou nášho života. Na čo si dať pozor práve v čase výskytu infekčných ochorení?

13.02.2021 10:00
imunita, prechladnutie Foto:
Existujú aj zlozvyky, na ktoré telo rýchlejšie dopláca náchylnosťou na infekčné ochorenia.
debata

Mastné a sladké jedzte pomenej

Zemiakové hranolčeky, vyprážané jedlá, polotovary a rýchle občerstvenie predstavujú riziko pre imunitný systém. Tvrdia to vedci z Harvardskej univerzity. Všetky tieto spracované potraviny obsahujú vysoké množstvo nezdravých tukov a cukrov. Prvú spomínanú skupinu tvoria najmä nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú aj v údeninách, klobásach či slanine. Druhá skupina je tvorená jednoduchými cukrami, predovšetkým sacharózou, ktorú poznáme ako bežný cukor. Nadmerná konzumácia sladkých potravín vyvoláva v ľudskom organizme chronický zápal, ktorý môže z dlhodobého hľadiska poškodiť imunitu.

Keď spíme mizerne, cítime sa slabo

Podľa odborníkov prispieva k horšej imunitnej odozve aj nedostatok spánku, odpočinku a relaxu počas dňa. Počas nočného odpočinku sa totiž uvoľňuje do tela cytokín. Ide o látku, ktorá je nevyhnutná pre zdravé fungovanie imunitného systému. Dobrou voľbou v boji proti rôznym infekčných ochoreniam je aj krátke zdriemnutie počas dňa, ktoré nakopne telo k účinnejšiemu boju proti chorobám. Naopak, chabý spánok vedie k zníženiu počtu cytokínov a ďalších buniek, ktoré sú kľúčové pre obranyschopnosť organizmu.

Alkohol a cigarety? Rýchlejší nábeh choroby

Existujú aj zlozvyky, na ktoré telo rýchlejšie dopláca náchylnosťou na infekčné ochorenia. Pokiaľ si občas doprajete pohár vína či piva, imunita organizmu sa nenaruší. Opačne však funguje pravidelné popíjanie alkoholu. Podobne reaguje telo aj na fajčenie, ktoré priamo poškodzuje ochrannú funkciu sliznice horných a dolných dýchacích ciest. Aj z tohto dôvodu sa kvapôčky infekcií rýchlejšie dostanú do krvného obehu.

Odpočinok je nielen na nervy

Nervozita a podráždenosť. Typické príznaky stresu, ktoré ruinujú zdravie mladých ľudí. Ak sa dostáva do chronickej fázy, vytvára zmätok v imunitnom systéme. Počas stresu sa do tela vyplavujú hormóny, najčastejšie kortizol. Ide o látku, ktorá potláča funkcie imunitných buniek. Kortizol môže takisto potláčať tvorbu bielych krviniek, ktoré pomáhajú v boji proti vzniku infekcie. Vedci jedným dychom dodávajú, že horšie sú na tom aj ľudia s vyššou telesnou hmotnosťou. Zvlášť ohrozenou skupinou sú obézni ľudia. Tukové tkanivo produkuje takzvané adipocytokíny, ktoré vyvolávajú zápalové procesy. Zaujímavé je aj zistenie harvardských vedcov, ktorí prišli na súvislosť výskytu obezity a chrípky. Vyššia hmotnosť je rizikový faktor pri nákaze spomínaným ochorením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #imunitný systém #infekčné choroby #vírusové ochorenia #obranyschopnosť

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...