Ajurvédske tipy na lepší spánok. Skutočne fungujú

Ak máte problémy so spánkom a zaspávaním, nemusíte hneď siahať po farmaceutických prípravkoch. Môžete vyskúšať ajurvedske tipy, ktoré fungujú už tisícročia. Ajurvéda znamená v preklade náuka o živote. Ale má nás čo naučiť aj o kvalitnom spánku.

09.02.2021 13:00
hodiny, budík, spánok Foto:
Problémy so spánkom netrápia len moderných ľudí.
debata

Načerpajte tradičné múdrosti

Problémy so spánkom netrápia len moderných ľudí, aj keď je pravdou, že sú na vzostupe. Ajurvéda patrí k najstarším uceleným systémom, ktoré sa zaoberajú kultiváciou zdravia a zdravým životom. Jej korene siahajú do prvých storočí nášho letopočtu a keďže kvalitný spánok je základom zdravého a dobrého života, v ajurvéde mu venujú dostatok priestoru. Inšpirujte sa tipmi priamo z indických svätých kníh.

Nejedávajte po ôsmej

Doktorka Aishwarya Santhosh pôsobí priamo na ajurvédskej klinike v Kerale a tvrdí, že kto chce dobre spávať, nemal by jedávať po dvadsiatej hodine. Ideálne, ak posledné sústo stihnete večer pred siedmou. Pritom sa počíta, že človek ide spať o 22.00 hodine. Dovtedy telo stihne potravu dostatočne stráviť, aby bolo pripravené na oddych. Pretože sa nedá pokojne spať, ak časť vašich orgánov ide na plné obrátky.

Teplá voda pred spaním

Aishwarya Santhosh rovnako odporúča pripraviť telo na spánok zmenami teploty. Je vhodné dať si pred spaním doprajete kúpeľ v teplej vani, pričom v spálni budete mať chladnejšiu teplotu. Takáto zmena teploty vás uspí, len čo ľahnete do postele a spánok bude veľmi príjemný a hlboký.

Naneste si olej na chodidlá

Ide o nezvyčajný spôsob na privolávanie spánku, ale Aishwarya Santhosh tvrdí, že ide o veľmi dobrý spôsob, ako telo pripraviť na príjemnú noc. Jednoducho si olejom alebo pomocou krému poriadne namažte a premasírujte chodidlá nôh. Tento spôsob večernej praxe dokáže dokonale uvoľniť telo a rozpustiť stres. Preto ide o veľmi účinný spôsob na rýchle zaspávanie. Dokonalé je, ak vám takúto masáž spraví milovaný partner.

Počas dňa sa vyčerpajte fyzicky

Problémom moderného človeka je, že do postele si obvykle ľahne vyčerpaný po psychickej stránke. No telo je občas tak svieže, akoby práve stalo z postele. Tento nesúlad následne vyvoláva problémy so spánkom. Doprajte si minimálne 30 minút intenzívnej fyzickej aktivity počas dňa. Áno, stačí tak málo a vašich osem hodín v posteli bude omnoho kvalitnejších, ako bez odcvičenej pol hodiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #dobrý spánok #zaspávanie #nepokojný spánok #ajurvéda #kvalitný spánok

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...