Čo vám prinesie každodenné cvičeniu planku?

Oplatí sa! Naučte sa správne robiť plank a môžete sa tešiť z toho, čo vám jeho každodenné cvičenie prinesie!

05.02.2021 09:00
plank, planking, tréning, žena, cvičenie Foto:
Planking ako ideálny cvik na spevnenie brušného svalstva a jadra tela.
debata

Posilňujete chrbát

Plank (ako ho správne cvičiť si prečítajte tu) je ideálne cvičenie na spevnenie chrbtového svalstva, pretože aktivuje všetky dôležité svaly v tejto oblasti. Posilnenie tejto časti tela je dôležité aj pre tých, ktorí majú sedavé zamestnanie. Pravidelné cvičenie planku vám prinesie nasledovné benefity: budete ľahšie dvíhať ťažké váhy, pri športoch získate väčšiu istotu pri skákaní, v jadre nadobudnete väčšiu stabilitu. Ak trpíte bolesťami chrbta, zmiernite ich.

Znižujete riziko zranenia

Plank je bezpečné cvičenie, pretože pri jeho cvičení sa spoliehate výlučne na svoju telesnú hmotnosť. Týmto spôsobom sa vyhnete bolestiam a zraneniam chrbta – tie sú časté najmä pri cvičení s činkami a závažiami, pretože nie vždy dokážeme odhadnúť svoje schopnosti.

Zlepšujete držanie tela

Vo väčšine prípadov sú dôvodom nesprávneho držania tela netrénované a ochabnuté svaly chrbta, ramien a krku. Pravidelný, každodenný plank posilňuje všetky svaly, ktoré potrebujete pre správne držanie tela.

Získate lepšiu stabilitu

Ako dlho dokážete stáť na jednej nohe? Ak máte problém s takýmto jednoduchým úkonom, potom môže byť dôvodom aj slabé chrbtové svalstvo a ochabnuté telové jadro. Plank posilňuje svaly. To vám časom prinesie aj výrazné zlepšenie v stabilite, telo budete mať viac pod kontrolou pri rôznych športoch – aj pri loptových hrách.

Podporíte metabolizmus

Pri planku dostáva zabrať celé telo. Toto cvičenie si žiada dostatok energie, takže pri ňom spaľujete kalórie, i keď na prvý pohľad plank nie je cvik na spaľovanie kalórií. Čím viac svalovej hmoty máte, tým viac kalórií pri cvičení spálite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tréning #plank #doska

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...