Ktoré chyby komplikujú chudnutie z brucha?

Šesť tehličiek na bruchu je vysnívaným cieľom oboch pohlaví. Muži aj ženy však majú s chudnutím z tejto telesnej partie veľký problém. Takzvaný brušný tuk si totiž žiada lepšiu revíziu stravovacieho plánu. Na čo si treba dávať pri výbere jedla pozor?

19.01.2021 13:00
20-brucho-4x Foto:
Brucho, na rozdiel od iných častí tela, zareaguje na chyby v stravovacom pláne už počas niekoľkých dní.
debata

Drobné prehrešky rozhodujú

Časopis Journal of the American Medical Association tvrdí, že viac ako polovica dospelých mužov v USA sa trápi väčšími tukovými zásobami v strede tela. Podobne sú na tom aj ženy, ktoré označujú redukciu kilogramov z oblasti pásu za najväčší problém po chudnutí zo zadku. Ťažkosti pri zhadzovaní brušného tuku súvisia s jeho agresívnou povahou. Práve táto časť tela je najviac citlivá na priberanie. Brucho, na rozdiel od iných častí tela, zareaguje na chyby v stravovacom pláne už počas niekoľkých dní. Objem stredu tela sa zväčšuje aj v prípade, že máme v obľube niektoré nenápadné kalorické potraviny.

Cukor je nepriateľ?

Sacharidy poznáme aj pod označením cukry. Z hľadiska výživy je potrebné vyhýbať sa najmä jednoduchým sacharidom, medzi ktoré patrí bežný cukor vyrábaný z repy či cukrovej trstiny. Komplexné (zložené) cukry sa do tela uvoľňujú postupne, čím dochádza k rovnomernému rozloženiu energie. Jednoduché cukry sa nachádzajú vo veľkom množstve v bielej múke, pečive, ryži. Naopak, zložené sacharidy sú v celozrnnom výrobkoch, nelúpanej ryži i nešúpaných zemiakoch. Podľa štúdie, ktorú uskutočnila štátna univerzita v Pensylvánii ľudia, ktorí konzumujú pravidelne celozrnné potraviny chudli rýchlejšie z brucha v porovnaní s tými, ktorí dodržiavali zdravé stravovanie, ale dopriali si aj potraviny s jednoduchými cukrami.

Zradné zemiakové lupienky

Zemiaky sa považujú za zdravý druh potraviny. Bežne sa používajú ako príloha k hlavným jedlám a obľube sa tešia pre obsah kvalitných cukrov a vlákniny. Opatrne však treba pristupovať k niektorým výrobkom zo zemiakov, pokiaľ je našim cieľom štíhly pás. Chudnutie z brucha dokážu zmariť zemiakové lupienky. Ide o kombináciu zemiakového škrobu, soli a tuku. Britský výskum potvrdil, že ľudia, ktorí si pravidelne pochutnávali na zemiakových lupienkoch dokázali pribrať počas niekoľkoročnej štúdie aj takmer osem kilogramov. Nepriateľom štíhlych brušných svalov je aj spracované mäso, polotovary a rýchle občerstvenie. Zo štúdie, ktorú zverejnil časopis American Journal of Clinical Nutrition vyplýva, že ľudia, ktorí si pochutnávali viac na červenom mäse a mäsových výrobkov pribrali počas piatich rokov v priemere päť kilogramov.

Sladkosti, koláče, zákusky i pizza

Spájajú sa v nich dve zložky, rafinovaný cukor a stužený rastlinný tuk. V druhom prípade obsahuje aj takzvané trans-mastné kyseliny. Ide o druh tuku, ktorý sa ukladá najmä v problémových častiach tela, medzi ktoré jednoznačne patria brušné svaly. Vedci z Wake Forest University sa dušujú, že trans-mastné tuky dokážu zvýšiť telesnú hmotnosť počas šiestich rokov až o približne 7 %. Odborníci zo spomínanej inštitúcie zároveň vravia, že vyššia konzumácia trans-mastných tukov spôsobila, že rozloženie tuku v tele sa postupne menilo v neprospech brucha. Chudé brucho však dokážu podľa výskumov ovplyvniť aj umelé sladidlá, ktoré údajne zväčšujú objem brušného tuku. Zaujímavé je, že so širokým pásom si nevie poradiť ani prísna hladovka. Odborníci varujú, že v danom prípade dochádza k zastaveniu metabolizmu, čo sa podpisuje pod problémy s ukladaním tukových zásob.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zdravá strava #brucho #Tuk na bruchu #ploché brucho

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...