5 vecí, ktoré vás udržia pozitívne naladených aj v ťažkých časoch

Dobrá nálada nie je o šťastí ani o náhode. Je to skôr výsledok dôsledne vypracovaného postupu správania, ako sa pozerať na svet. Experti na psychológiu majú niekoľko osvedčených návodov, ktoré vám zlepšia náladu aj počas ťažký dní.

16.01.2021 10:00
bolesť, smútok, depresia, psychika, nešťastie Foto:
Svoju životnú energiu smerujeme do vecí, ktoré nemôžeme ovplyvniť.
debata

Prestaňte kotviť v starých zlatých časoch

Je to veľký problém množstva ľudí, ktorí očakávajú, že sa svet jedného dňa vráti do starých koľají. Nevráti. Svet je každým dňom iný a napreduje. Je iný ako bol pred sto rokmi aj ako pred päťdesiatimi a aj pred desiatimi. Svet jednoducho nemôže byť rovnaký, ako bol. Preto je lepšie pozerať sa na vízie a možnosti, ktoré máme, ako neustále čakať, že sa vrátia „staré zlaté časy“. Psychoterapeutka Lori Gottlieb hovorí, že práve postoj osobnej zmeny a možnosti lepšej vízie sveta a nás, človeku dáva viac optimizmu, než čakanie, že niečo dobré sa raz samo od seba vrti.

Ukončite porovnávaciu hru

Vzostup používateľov sociálnych sietí a ľudí s depresiou nie je zdá sa až tak náhodný. Práve sociálne siete dokonale podporili hru porovnávania sa. Bez nich sme sa mohli porovnávať s kolegami alebo susedmi, dnes sa môžeme porovnávať s ľuďmi na celom svete. Lori Gottlieb však hovorí, že vždy sa nájde niekto, lepší. Preto radí ukončiť porovnávacie preteky a snažiť sa o to, čo nám robí radosť, čo sami chceme dosiahnuť, čo nás teší a svet bude razom krajší.

Budujte si odolnosť voči nepríjemným pocitom

Niekoho vykoľají obyčajná zápcha na ceste, nenávistný komentár na internete, alebo predĺženie núdzového stavu, hoci sa ho možno ani priamo nedotýka. Našu myseľ tieto informácie neustále atakujú pocitmi strachu a nepohody. Na druhej strane ide skutočne o situácie, ktoré nie sú hodné toho, aby nám zvýšili adrenalín. Lekár Terri Bacow preto ľuďom radí vystavovať svoje telo skúškam, športu, hraničným dobrodružstvám a vychádzať z komfortnej zóny. Potom zistíte, že ste zocelení a rozhodne vás nerozhodia politické šarvátky.

Venujte sa tomu, čo môžete ovplyvniť

Zdrojom psychickej nepohody často je, že svoju životnú energiu smerujeme do vecí, ktoré ani pri najlepšej vôli nemôžeme ovplyvniť. To je častým zdrojom frustrácie a v druhej vlne prichádza nedostatok energie na veci, ktoré ovplyvniť môžeme. Špecialistka na traumy Laurie Nadel radí koncentrovať sa na veci, ktoré môžeme vo svojom živote ovplyvniť. Na veci, ktoré sú mimo náš dosah, radí nemrhať príliš veľa energie. Nestoja za pozornosť.

Spravte si NOT TO DO list

TO DO listy sú stále modernejšie a odporučí vám ich každý motivátor. Laurie Nadel však odporúča NOT TO DO list. Teda zoznam úloh, ktoré jednoducho nebudete robiť. Zistite, čo vám nerobí dobre a vyhnite sa takým činnostiam. Dajte si ich na zoznam úloh, ktoré nerobíte. Budete mať krajší život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #porovnávanie #zlá nálada #psychológia #psychika #nálada #pocity

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...