Obyčajná prechádzka? Vyťažte z nej viac - pre kondičku aj zdravie

Začali ste sa počas pandémie viac prechádzať? To je skvelé! Aj prechádzka sa môže stať vaším pravidelným tréningom.

13.01.2021 09:00
prechádzka, žena , tréning, beh, zima, príroda Foto:
Začali ste počas pandémie s prechádzkami?
debata (1)

Ak ste v chôdzi začiatočníčkou, možno ešte neviete, aký je váš srdcový rytmus pri prechádzke ani to, aké tempo si pre svoju trasu zvoliť. Tu môže byť veľmi užitočný fitness náramok alebo aplikácia na počítanie krokov v telefóne. To vám umožní spoznať váš štýl chôdze, ďalej ho rozvíjať a stanovovať si ciele. Dokážete prejsť za hodinu 4 000 krokov alebo až 7 000? To všetko zistíte vďaka technológiám.

Je jasné, že rýchlejšia chôdza dá telu viac ako prechádzka „slimačím“ tempom. Rýchlejšia chôdza je automaticky spojená s väčšími výhodami pre zdravie a kondíciu. Dôležité je aj meniť tempo a intenzitu prechádzok, aby ste našli pre seba také tempo chôdze, ktoré vás neubíja ani priveľmi nevyčerpáva. Vyskúšajte rôzne rýchlosti a rozhodnite sa, vďaka ktorým sa budete cítiť najlepšie a prejdete toľko, koľko ste si stanovili.

Ak už máte čo-to za sebou, oživte svoje prechádzky vložením „intervalov“ – časových úsekov, v ktorých zrýchlite tempo a predĺžite svoj krok. Táto metóda chôdze má veľa výhod: zvyšuje srdcový rytmus, spaľuje tuky, vo vyššej miere zapája svaly tela… Ak už nemôžete pokračovať v rýchlom tempe, pokračujte o vašom pravidelnom tempe, kým nebudete mať dostatok energie na ďalší interval. Prepínajte medzi týmito dvoma intenzitami počas prechádzky.

Odborníci na fitness odporúčajú používať trekingové palice, aby ste zvýšili námahu pri prechádzkach. Pri chôdzi sú tak svaly hornej časti tela a svaly dolnej časti tela rovnako namáhané a nahrádzajú tak celotelové cvičenie.

Pokiaľ ide o zdravie, schodom sa pripisuje značná úloha. A nie bezdôvodne. Chodenie po schodoch je ideálny tréning, ktorý je navyše každému dostupný – stačí si nájsť na vašej prechádzkovej trase akékoľvek schody. Chodenie po schodoch je okrem dostupného kardio tréningu prevenciou vzniku kŕčových žíl, pretože predovšetkým svaly na našich lýtkach sa starajú o to, aby sa krv zo žíl na dolných končatinách dokázala vyšplhať proti pôsobeniu gravitačnej sily.

Štúdia uverejnená v magazíne „Frontiers in Psychology“ hovorí, že počúvanie hudby vo vysokom tempe počas prechádzky malo za následok vyššiu srdcovú frekvenciu a menej vnímanú námahu. Vyskúšajte, či počúvanie takejto hudby dokáže aj vaše tempo chôdze zvýšiť.

Počas priemernej chôdze spáli 70-kilový človek za 30-minút asi 110 kalórií. Pre porovnanie – ak výrazne zrýchlite tempo na svižnú chôdzu, spálite aj 290 kalórií.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #kalórie #tréning #prechádzka

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...