Hodiny pred počítačom škodia očiam: Ako zabrániť pocitu sucha a diskomfortu?

Problémy so zrakom nemusia súvisieť len so zmenou dioptrií či diagnózami ako je sivý alebo zelený zákal.

16.01.2021 07:00
oko, oči, zrak Foto:
Oči potrebujú slzy.
debata

Naše oči trpia posledné týždne či dokonca mesiace o to viac, že mnohí pracujeme z domu a trávime pred počítačom omnoho dlhší čas ako by sme to robili v práci.

Nejeden z nás zažil v poslednom období nepríjemné svrbenie či štípanie v očiach. Oči sú unavené a pocitovo akoby suché, očné okolie na dotyk pôsobí drsne. Podľa odborníčky Inge Van Lotringenovej, ktorú cituje britský Daily Mail, ide o syndróm suchého oka. Zvyčajne dochádza k nemu až príliš často pozeráme na obrazovky digitálnych médií ako je počítač alebo telefón a naše oko neurobí dostatočný počet žmurknutí.

Žmurkanie je veľmi dôležitý proces, pri ktorom sa zo slzných kanálikov uvoľňuje malé množstvo tekutiny a to na viečkach prenáša na celý povrch oka. Vytvára sa tým jemný film, ktorý sa stará o hydratáciu očí. K syndrómu suchého oka však môže dôjsť aj vtedy, ak je napríklad produkcia sĺz v našom oku obmedzená alebo znížená či sú zablokované drobné žliazky, ktoré produkujú ďalšiu dôležitú súčasť pre povrch očí, esenciálne oleje.

Ak patríte medzi tých, ktorí bojujú s pocitom suchých očí a vnímate diskomfort spojený s častým pozeraním sa na obrazovku vášho počítača či televízora, existuje niekoľko možností. Prvá z nich je celkom jednoduchá a tiež ide aj o takpovediac prvú pomoc, ktorú by ste mali vyskúšať.

Zdvihnite hlavu do monitoru a sústreďte svoj pohľad na bod pred vami, ideálne vo väčšej vzdialenosti. Opakovane zažmurkajte. Žmurkanie by ste mali „trénovať“ pravidelne, ideálne je pomalé a intenzívne žmurknutie, na pár sekúnd môžete nechať oči úplne zatvorené a potom ich znovu otvoriť.

Druhou možnosťou sú, samozrejme, očné kvapky, ktoré sa starajú o hydratáciu oka a pomáhajú predchádzať suchým očiam s pocitom diskomfortu. Jedným zo spôsobov je tiež masáž očného okolia – použiť môžete vlastné prsty, pričom je dobré pridať napríklad jemný očný gél. Budete tak zároveň predchádzať vzniku vrások. Na britskom trhu je dostupný napríklad aj maličký masážny prístroj, ktorý sa zahrieva na teplotu 45 stupňov a ktorým môžete jemne rozmasírovať očné okolie, aby ste tak zabránili blokovaniu jemných žliazok v očných kanálikoch. Pokiaľ nepomôže nič z uvedeného, zostáva možnosť navštíviť lekára a konzultovať s ním váš zdravotný stav.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #oči #zrak #suché

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...