Prečo nefungujú novoročné diéty?

Záväzky a predsavzatia, ktoré sú typické pre začiatok nového roku, môžu razom stroskotať. Po vianočných sviatkoch, kedy sa stoly v našich domácnostiach prehýbajú pod množstvom dobrôt, začíname hľadať spôsoby ako sa vyrovnať s nadbytočnými kilogramami, ktoré sme počas Vianoc pribrali.

10.01.2021 09:00
váha, chudnutie, diéta Foto:
Ak túžime po trvalých výsledkoch novoročných predsavzatí, je vhodné sa vyvarovať viacerým stereotypom a chybám.
debata

Ako si poradiť s nadváhou?

„Po období prejedania nie je vhodné radikálne všetko zmeniť a vhupnúť do prísneho diétneho režimu. Ako teda začať zdravšie žiť a popritom udržateľne schudnúť? Kruté obmedzenia po sviatočnom lockdowne pôsobia stresujúco nielen na organizmus, no neprospievajú ani mozgu. Ak začnete náhle a radikálne, budete frustrovaní a hladní, čo napokon skôr či neskôr povedie k tomu, že svoje snahy vzdáte,“ vysvetľuje pre Pravdu „fungovanie“ diét šéf spoločnosti NUTRIADAPT Slovensko Tibor Lipiansky. Drastické diéty sú v tomto prípade vopred odsúdené na zlyhanie. Ako ďalej zdôrazňuje Katarína Chomová zo spomínanej spoločnosti, nezáleží na tom, akú pevnú vôľu máme. „Začnite pozvoľna a racionálne. Vybudujte si režim, ktorý bude dlhodobo udržateľný, len to môže byť cestou ako sa zmeniť natrvalo a v nasledujúcom roku už vianočné kilá neriešiť.“

Stále tie isté chyby

Ak túžime po trvalých výsledkoch novoročných predsavzatí, je vhodné sa vyvarovať viacerým stereotypom a chybám. Prvou z nich je opakované odkladanie „prvého“ rozhodnutia. „Ešte sa poslednýkrát poriadne najem! S touto teóriou sa ďaleko nedostanete. Ak sa dnes prejete a zajtra začnete radikálne detoxikovať, spôsobíte organizmu šok. Zaručene vás bude bolieť hlava a bude vám zle. Pripravte sa na zmenu postupne, napríklad tak, že po Vianociach vynecháte sladkosti a sladené nápoje vymeníte za pohár vody,“ opisuje možné riešenia.

Funguje vylučovanie „zlých“ potravín?

Rovnako nefunkčný je podľa nej aj opačný extrém, keď sa zo dňa na deň rozhodneme, že z jedálnička vylúčime všetky nezdravé potraviny. Fungovať rovnako nemusia ani nereálne ciele. „Správna motivácia je pre dosiahnutie cieľa nevyhnutná. Dúfať, že si o týždeň oblečiete oblečenie o dve konfekcie menšie je nezmysel. Chudnutie je pre ľudský organizmus náročný a nezdravý proces i napriek tomu, že výsledkom je zlepšenie zdravia. Určite si reálny cieľ,“ podotýka Chomová.

Keď sa na chvíľu zastaví chudnutie

Za zdravý úbytok tuku sa považuje strata dvoch kilogramov za mesiac. V danom prípade je vhodné mať na pamäti, že zhadzovanie nadbytočného tuku trvá aspoň tak dlho ako jeho naberanie. Chybou pri novoročných „diétnych predsavzatiach“ je aj vyhýbanie sa pohybu. „Pravdou je, že pri chudnutí je strava rozhodujúcim faktorom. Zodpovedá za výsledok približne na 70 – 80%. Pravidelný pohyb zlepšuje nielen fyzickú kondíciu, ale aj psychický stav. Endorfíny dokážu zázraky. Základným kľúčom je vybrať si pohyb, ktorý vám bude robiť radosť.“

Všetko je v hlave

Nesprávnym postupom pri chudnutí je aj prílišná kontrola stanovených cieľov. Počas prvých dvoch týždňov síce môžeme rýchlo schudnúť, ale ďalšie dni sú o niečo ťažšie. „Myslite však na to, že ak sa hýbete a navyše potrebujete doplniť hydratáciu v bunkách, vaša hmotnosť môže priebežne krátkodobo stúpnuť. Nepodľahnite panike, zachovajte chladnú hlavu a rozhodne sa nevzdávajte. Obmedzte váženie na minimum a snažte sa hmotnosť kontrolovať meraním obvodov, alebo len sledujte ako sa cítite vo vašom oblečení,“ uzatvára pre Pravdu Katarína Chomová. Zníženie množstva tukového tkaniva sa vždy prejaví úbytkom centimetrov na obvode pásu. Okrem pozorovania čísel je však dôležitý aj celkový pocit. Ak sa cítime menej unavení, nezadýchavame sa pri chôdzi do schodov, zmizli tráviace ťažkosti a máme viac energie, sme na dobrej ceste k trvalej strate nadbytočných kilogramov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #nadváha #novoročné predsavzatia #chudnutie v novom roku #predsavzatia

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...