Počuli ste už o diéte s kostným vývarom?

Účinky chutného mäsového bujónu ocenia ženy po celom svete. Kostný vývar totiž pri pravidelnej konzumácii sľubuje podporu zdravej pokožky, kĺbov a dokáže ešte čosi navyše. Kontroluje chuť do jedla, čím znižuje telesnú hmotnosť.

06.01.2021 09:00
zeleninový vývar, polievka Foto:
Kvalitne pripravený kostný vývar je zdrojom živín vrátane aminokyselín, kolagénu a minerálnych látok.
debata (1)

Ako to funguje

Diéta, ktorej základnou zložkou je kostný vývar je stravovací plán, ktorý v sebe kombinuje Paleo diétu a čiastočný (prerušovaný) pôst. Plánuje sa predovšetkým na obdobie troch týždňov. Netreba pri ňom rátať kalórie a bujón sa konzumuje každý deň. Spomínaný stravovací program vytvorila odborníčka na výživu Dr. Kellyann Petrucci, ktorá sa pýši autorstvom viacerých kníh o účinkoch vývaru z kostí na ľudský organizmus a znižovanie telesného tuku.

Bez cukru a obilnín

Diétny plán je rozdelený na dve časti, päť a dva dni. V prvej časti stravovacieho programu sa konzumujú 1 – 3 dávky vývaru spolu s celou potravou, ktorá zapadá najmä do pravidiel Paelo diéty. Z jedálneho lístka sú tak aj v duchu známej Paleo diéty vypustené obilniny, lepok, mliečne výrobky, sója a pridaný cukor. Posledné dva dni týždňa sú venované iba jedeniu kostného vývaru. Ďalšie tekutiny sa dopĺňajú vodou, čajom a povolené je aj menšie množstvo kávy. Paelo strava je založená na príjme zdravých tukov, ktoré predstavujú pre organizmus hlavný zdroj energie. Preferuje teda mäso, rybacinu, zeleninu, ovocie, vajíčka, oriešky, rastlinné a živočíšne tuky.

Kolagén poteší kosti i pokožku

Kvalitne pripravený kostný vývar je zdrojom živín vrátane aminokyselín, kolagénu a minerálnych látok. Aminokyseliny sú základné zložky bielkovín a sú nevyhnutné pri regenerácii tkanív, raste svalov a pre celkové zdravie organizmu. Kolagén zlepšuje odolnosť kostí a kĺbov. Jeho účinky ocenia aj ženy, pretože kolagén je bielkovina, ktorá spevňuje pokožku a vyhladzuje vrásky. Minerálne látky, najmä vápnik a železo pomáhajú pri ochrane kostného tkaniva, zubov a pri krvotvorbe.

Netreba sa trápiť rátaním kalórií

Netradičná diéta je určená dospelým ľuďom, ktorí neradi počítajú kalórie a zároveň túžia po štíhlej línii. Okrem toho ju používajú ženy na zlepšenie kvality pokožky a starší ľudia na potláčanie bolesti kĺbov. Kolagén, ktorý je hlavou zložkou vývaru chráni okrem pokožky aj zdravie tráviaceho traktu. Zlepšuje predovšetkým výstelky čriev. Pre tých, ktorí sa obávajú tohto spôsobu stravovania sa odporúča vyskúšať diétu len po dobu siedmich dní a potom pokračovať ďalšie dva týždne. Samozrejme, držanie diéty pomocou kostného bujónu sa neodporúča napríklad tehotným a dojčiacim ženám. Opatrne by k nej mali pristupovať aj ľudia s poruchami obličiek či ťažkosťami s pečeňou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #stravovacie návyky #chuť do jedla #vývar

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...