Je nosenie rúška pri cvičení bezpečné?

Tréning s prekrytými hornými dýchacími cestami stále vyvoláva otázniky. Čoraz viac ľudí sa totiž pýta, či rúško, ktoré nosíme z dôvodu ochrany pred vírusom COVID-19 nespôsobuje horšie prekysličenie organizmu. Vedci dávajú v tomto prípade jasnú odpoveď.

03.01.2021 13:00
kondícia, šport, zima, beh, manželia Foto:
Rovnako sa nezistil negatívny dopad na fungovanie svalov a samotný výkon.
debata (35)

Kyslík sa dostane všade

Rúško, umývanie rúk a udržiavanie sociálneho odstupu. Tri základné pravidlá, ktorá patria k účinným preventívnym opatreniam proti koronavírusu. Pri používaní masiek na tvár, či už ide o tie chirurgické alebo látkové, sa však vynárajú viaceré otázky. Športovo naladení ľudia sa totiž pýtajú, aký vplyv má prekrytie horných dýchacích ciest na kvalitu cvičenia a dýchania. Pri cvičení totiž dochádza k zrýchleniu srdcového tepu a často aj k pocitu nedostatočného prísunu vzduchu. Pocit dusenia, či sťaženého dýchania tak nepridáva na pohode pri tréningu. Vedci však presviedčajú, že rúško síce môže pôsobiť obmedzujúco, na cvičenie však nemá žiaden vplyv.

Rúška sú bezpečné aj pri cvičení

Podľa novej štúdie Medzinárodného inštitútu pre verejné zdravie nosenie rúška nemá ani pri náročnom cvičení žiadne škodlivé účinky. Odborníci sa v mini výskume zamerali na skúmanie nosenia chirurgických a látkových masiek na tvári. Na výskume sa zúčastnilo celkovo štrnásť mladých ľudí, polovica žien a mužov. Každý z nich absolvoval špeciálny test, ktorý je podobný jazde na stacionárnom bicykli. Cvičenie malo viacero stupňov, od nízkeho až po intenzívny. Účastníci výskumu mali na tvári buď chirurgickú masku, látkové rúško alebo nemali vôbec zakrytý nos a ústa.

Výkony sú vraj rovnaké ako bez masky

Počas testovania im merali hladinu kyslíka v krvi pomocou pulznej oxymetrie, ktorá určuje index okysličenia ľudských tkanív. Okrem toho sa používala aj takzvaná infračervená spektroskopia, ktorá sledovala spomínané hodnoty zo stehenného svalu. Závery potešili všetkých. Nosenie chirurgického či látkového rúška nemalo žiaden vplyv na prísun kyslíka do ľudského organizmu, a to ani pri extrémnych fyzických výkonoch. Rovnako sa nezistil negatívny dopad na fungovanie svalov a samotný výkon.

Pocit dusenia je o psychike

Odborníčka z Case Western Reserve University Shanina Knighton vysvetľuje, že podľa novej štúdie nosenie rúška neovplyvňuje kvalitu tréningu. V tejto súvislosti však poukázala na to, že drobné ťažkosti pri nosení rúška sa mohli vyskytovať u ľudí s respiračnými ochoreniami a astmou. Problémy s dýchaním však boli, ako vraví, vždy skôr psychického pôvodu. Nosenie rúška vzbudzovalo u ľudí silné návaly úzkosti a strachu zo zadusenia, čo sa javilo navonok ako problém s dýchaním.

Ako si dopriať väčšie pohodlie

Podľa Jenny Moore z Binghamton University pri cvičení a nosení rúška treba brať do úvahy tri základné faktory. Prvým je druh cvičenia, čiže kardio tréning alebo silové cvičenie. Nasleduje intenzita tréningu a tretím je druh pokrývky tváre. Jenny Moore vysvetľuje, že nosenie rúška najviac ovplyvňuje najmä kardio tréning ako napríklad beh a cyklistiku. Ako podotýka, prekryté dýchanie síce „neškrtí“ príjem kyslíka, má však dopad na celkové pohodlie cvičenia. Pri náročných športoch odporúča skrátiť dobu cvičenia, znížiť intenzitu a dopriať si dlhšie prestávky na zotavenie.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #cvičenie #tréning #kyslík #okysličovanie #Covid-19

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...