Ako vyzerá prvá pomoc pri otrave alkoholom?

Prvou pomocou pri otrave alkoholom je stabilizovaná poloha, v prípade popálenín je potrebné ranu aspoň 20 minút chladiť.

31.12.2020 13:00
Lekári odporúčajú vítať nový rok len s jedným... Foto:
Lekári odporúčajú vítať nový rok len s jedným či dvoma pohármi alkoholu.
debata

„Pri ťažšej forme, až otrave alkoholom, uložíme osobu do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa neudusila zvratkami a pravidelne ju kontrolujeme. V prípade, že sa nepreberá a má sťažené dýchanie, voláme linku tiesňového volania 155 a riadime sa pokynmi operátora,“ vysvetlila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová. Dodala, že ak osoba nedýcha, je potrebné začať s oživovaním, pri ktorom môžu taktiež pomôcť pokyny operátora.

V prípade ľahšej formy otravy alkoholom je podľa jej slov dôležité vyspať sa, piť veľa tekutín a pomôže aj pobyt na čerstvom vzduchu.

Pri popáleninách je dôležité rýchle a dostatočne dlhé chladenie. „Ak nemáme tečúcu vodu, chladíme napr. minerálkou, alebo ovievame,“ spresnila Krčová. Dodala, že v prípade popálenín väčšieho rozsahu je potrebné zavolať na linku tiesňového volania 155, alebo vyhľadať lekársku pomoc. Alkohol a pyrotechnika patria k tradičným príčinám zásahov záchranárov počas Silvestra a novoročných osláv.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #prvá pomoc #popáleniny #Silvester

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...