Tri meditačné techniky, ktoré zaženú úzkosť a zlú náladu

Ak sa na úzkosť, depresiu a zlú náladu pozrieme z pohľadu chémie, tak zistíme, že je vlastne výsledkom našich vnútorných pochodov. Neprimeranou reakciou na podnety, ktorá nás dlávi. Riešením preto môže byť orientovať svoju pozornosť pomocou meditácie na podnety, ktoré mentálny stav vylepšia.

01.01.2021 09:00
meditácia, koncentrácia, sústredenie sa Foto:
Depresie a úzkosti sú len obavy, ktoré pramenia z budúcnosti.
debata

Meditácia dokáže zmeniť stav mysle

Meditácia je práca s mysľou emóciami a dychom. Vďaka tomu dokážeme prostredníctvom nej ovplyvňovať telesné procesy a nimi zasa našu psychiku. Psychiater David A. Merrill, považuje meditáciu za prevenciu pred úzkosťou a depresiou. Často dokonca môže byť aj terapiou. Meditácia však nemusí byť len vyprázdnenie myšlienok, hoci aj to pomáha. Vyskúšať na zlepšenie nálady môžete aj iné techniky.

Meditácia dobrej nálady

Počas melanchólie a úzkosti sa môže zdať, že nič nie je pekné, všetko sa kazí a nevidieť svetlo na konci tunela. Pohodlne si sadnite, plynule a hlboko dýchajte a spomeňte si na najkrajšie chvíle, ktoré ste v živote zažili. Vizualizujte si ich. Vráťte sa v spomienkach. Dokonca ich znova prežite. Načerpajte radosť. Zrazu sa vaša myseľ skutočne rozžiari. Pochopíte, že ste mali v živote krásne okamihy a načerpáte z nich silu do ďalších dní. Je to niečo, akoby ste sa vrátili z príjemnej dovolenky. A vtedy nikto nemá zlú náladu.

Tu a teraz

Depresie a úzkosti sú len obavy, ktoré pramenia z budúcnosti. Často stoja za tým, že vidíme zajtrajšok, budúci mesiac alebo rok v príliš čiernych farbách. Úzkosť j zlá nálada zmiznú, ak sa sústredíte len na stav tu a teraz. Nič viac nepotrebujte, iba dýchať. Prežívať silu prítomného okamihu a riešite, čo bude zajtra, pozajtra. Jednoducho zostávate v prítomnosti, ktorá nemá nič, ťaživé. Jednoducho je. Stanete sa len svedkom plynutia času. Uvoľníte myšlienkové zovretie.

Meditácia dobrej energie

Príťažlivosť vesmíru je vratká záležitosť. Nadšení guruovia a majstri ezoteriky hovoria, že stačí pozitívne myslenie a všetko si pritiahnete. David A. Merrill, však zdôrazňuje, že takto to nefunguje. Neustále pozitívne myslenie, ktoré nevedie k činom, môže ešte viac frustrovať. Avšak na zahnanie pochmúrnej nálady odporúča aktívnu meditáciu dobrej energie.

Predstavujte si svoj ideálny život. Predstavujte si, ako ste dosiahli to, po čom túžite. Dýchajte, ponorte sa do svojich snov. Často sa vám po pár meditáciách dokonca objavia v mysli aj cesty, ako sny uskutočniť. A to je už krok k tomu, aby ste sa aj za svojimi snami vydali a prestali o nich len snívať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #úzkosť #meditácia #zlá nálada #dýchanie #myseľ

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...