Ako cvičiť počas menštruácie? Týmto chybám sa vyhnite

Menštruácia je obdobie v živote ženy, ktoré každá viac pretrpí, akoby sa z neho tešila. Už počas prvých menštruácií je toto obdobie často dôvodom vynechať tréningy, či hodiny telesnej výchovy. Nie vždy však je nutné cvičenie úplne obmedziť. V niektorých prípadoch môže mať dokonca na priebeh menštruácie pozitívny vplyv.

28.12.2020 09:00
kĺby, joga, cvičenie, vzduch Foto:
Dôležité je vziať si na aktivity aj správne menštruačné pomôcky.
debata

Na vlne endorfínov

Cvičenie vyplavuje endorfíny. Endorfíny sú cestou k tomu, aby sa znížila bolesť, rozprúdili v tele dobré pocity, prinesú optimizmus a celé telo sa uvoľní. To môže prinášať rovnako aj rýchlejšie „vystrábenie“ sa z hormonálnych výkyvov. Ak však chcete cvičiť, môžete, je však potrebné cvičiť inak ako počas bežných dní.

Zmiernite intenzitu

Telo nie je v období menštruácie práve najsilnejšie. Preto zabudnite na silové športy a rovnako na veľmi intenzívny tréning. Napríklad vynechajte CrossFit a doprajte si jogu. Z krátkeho intenzívneho bežeckého tréningu spravte pomalší, prípadne aj dlhší výklus alebo prechádzku. Uvidíte, že ľahšie cvičenie vám prospeje, nebude bolestivé a endorfíny aj tak prídu.

Motivácia

Nesnažte sa ju mať prehnanú. Ak sa naozaj cítite zle, vynechajte tréning, ale nebičujte sa pritom za nesplnené ciele. Cvičenie môže byť napríklad aj prechádzka zimnou prírodou. Ostaňte v nízkych pulzových hladinách. Napríklad chôdza je počas menštruácie veľmi žiadanou aktivitou. Pozitívne vplýva na psychickú stabilitu. Ak sa necítite dobre, prejdite sa. Pomôže to vášmu telu, psychike, a to vždy, aj počas menštruácie.

Vyberte si správne doplnky

Dôležité je vziať si na aktivity aj správne menštruačné pomôcky. Pri behu to asi nebude na hrubú vložku. Pre šport je vhodné zvoliť správny tampón, nemajte ho však dlho. Čoraz obľúbenejšie sú menštruačné kalíšky. Ak si zvolíte správnu menštruačnú pomôcku, aj športovať budete s väčšou chuťou.

Počas menštruácie nezvyšujte výkonnosť

Fitnes trénerka Amie Hoff upozorňuje, že v období menštruácie nie je čas na zvyšovanie výkonnosti, či nárast svalovej hmoty. Rozhodne sa v tomto období nesnažte prekonávať vlastné limity a tvoriť rekordy. Omnoho lepšou alternatívou je, ak stavíte na relaxačné cvičenia. Vaše telo nielen ostane v pohybe, ale bude mať aj čas na regeneráciu. Ktorá je pri športe nesmierne potrebná. Ženám menštruácia umožňuje tento čas využiť naplno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #tréning #menštruácia #menštruačné bolesti #endorfíny

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...