Dá sa okamih, kedy starneme najvýraznejšie, špeciálne určiť?

Prežívate obdobia, kedy ste presvedčená, že ste výrazne zostarli?

15.12.2020 13:00
kozmetika, make up, žena, zrkadlo, oko, pleť,... Foto:
Ako je to so starnutím?
debata

Kedy začíname výrazne starnúť? Dá sa vôbec okamih, kedy starneme najvýraznejšie, špeciálne určiť? Iste, starnutie každého z nás je podmienené mnohými faktormi, okrem iného aj genetikou. Aktuálne však vedci zistili, v akom veku sa nám výrazne mení krvná plazma – zároveň aj fyzická zdatnosť.

Ide to výrazne dole po 30-ke či 60-ke? Vedci z Univerzity v Stanforde zistili, v akom veku vykazuje naša krvná plazma zvláštne zmeny. Štúdia bola publikovaná v magazíne "Nature Journal“. Kvôli štúdii sa vedci zamerali na 4 200 testovaných osôb vo veku od 18 do 95 rokov. Presnejšie, podrobne sa pozreli na viac ako 3 000 proteínov, ktoré sa v krvnej plazme nachádzajú. Výsledok? Existujú tri vekové skupiny, v ktorých sú zmeny v krvnej plazme obzvlášť viditeľné: 34, 60 a 78 rokov.

Čo má teda bielkovina v krvnej plazme spoločné so starnutím? Predchádzajúce štúdie už preukázali, že zmeny bielkovín ovplyvňujú aj proces starnutia. Iní vedci z Univerzity v Stanforde napríklad zistili u myší, že krvné transfúzie z mladších zvierat mali pozitívny vplyv na tie staršie.

Vedci dúfajú, že ich objavy pomôžu lekárom v boji s rôznymi ochoreniami. Ak stačí analýza bielkoviny v krvnej plazme, aby sa dalo zistiť, ako ďaleko pokročil proces starnutia, potom možno niektoré choroby, ako je Alzheimerova choroba alebo kardiovaskulárne choroby, sa budú dať identifikovať skôr a následne lepšie liečiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #vek #krvná plazma

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....