Snívate o novej postave? Ako si nastaviť ciele, aby vás po mesiaci neomrzeli?

Vytrvalosť je dôležitá pri napĺňaní akýchkoľvek cieľov a zmien.

14.12.2020 13:00
hladná žena, diéta, hlad Foto:
Vydržíte v ceste k lepšej postave?
debata

Keď budete dodržiavať jednotlivé kroky, vidina nového života bude jasnejšia a celá cesta jednoduchšia. Ako sa psychicky nastaviť a udržať si ciele o vysnívanej postave tak, aby nás po mesiaci neomrzeli?

Ako prvé je nevyhnutné stanoviť si svoj vysnívaný cieľ a pripraviť sa na možné prekážky. "Bez jasného plánu sa totiž k vytýčenému cieľu len ťažko dostanete a ak áno, cesta k nemu bude pravdepodobne kľukatá a tŕnistá. Od začiatku treba mať jasnú predstavu čo chcete, ako to dosiahnete, kedy začnete, ako dlho to reálne môže trvať, aké bariéry vám môžu v dosiahnutí vašej méty zabrániť, a tiež, čo sa stane, ak do svojho cieľa dôjdete,“ uvádza Martina Dvořáková, výživová odborníčka na ketodiétu.

Ideálne je celú vašu cestu s niekým blízkym zdieľať či už s najlepšou kamarátkou, mužom alebo mamou. Jednoducho s niekým, kto sa k vám buď pridá alebo bude minimálne vašou psychickou oporou a spovedníkom. Veľmi pomáha pri udržiavaní cieľa aj zapisovanie si každého jedného pokroku. Veď maličkosti vytvárajú celok, a tých bude na vašej ceste veľa. "Odfoťte sa predtým, ako začnete chudnúť. Veľa mojich klientok ľutuje, že to na začiatku neurobili. Na fotke je zmena vidieť oveľa viac ako v zrkadle, v ktorom sa vidíme každý deň a maličké pokroky v ňom nevnímame. Keď však porovnáme fotku zo začiatku a potom napríklad na konci každého mesiaca, zmena bude obrovská,“ radí Dvořáková.

Správna diéta nie je o tom, že prestanete jesť. Práve naopak! "Základným predpokladom štíhlej postavy je zdravá, vyvážená strava. Ak túžite po trvalej zmene, jedzte pravidelne päťkrát denne po 2 až 3 hodinách a pite dostatočné množstvo tekutín, aby vaše telo nezadržiavalo vodu a vyplavovalo von všetky toxíny,“ vysvetľuje výživová poradkyňa na ketodiétu.

Samozrejme, jesť pravidelne neznamená v priebehu celého dňa konzumovať piate cez deviate. Všetko má svoje pravidlá. "Keď znížime prísun sacharidov a zvýšime príjem bielkovín, zmení a hlavne zrýchli sa aj náš metabolizmus. Telo sa približne po troch dňoch takéhoto stravovania dostane do stavu ketózy, čo v praxi znamená, že energiu začne čerpať z uložených tukov,“ hovorí Dvořáková. V kombinácii s pravidelným pohybom a dostatočným pitným režimom začne telo spaľovať vlastné tuky a vy budete chudnúť.

Práve pri pravidelnom jedení však ľudia vynechávajú desiatu či olovrant. Vtedy sú ideálnou voľbou rýchle snacky či proteínové nápoje, ktorých príprava je extrémne rýchla a dostatočne vás zasýtia. Dôležité je nemať pocity hladu a naopak ani veľkého prejedenia. "Jedlo musí byť náš priateľ a nemal by vyvolávať stres. Na druhej strane, ak túžime dosiahnuť trvalú zmenu, nestačí „len“ pravidelne a vyvážene jesť isté obdobie, ale osvojiť si stravovacie návyky natrvalo. Mali by sme ich brať ako nový životný štýl a riadiť sa ním čo najdlhšie,“ radí špecialistka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #chudnutie #psychika #ketodiéta

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...