Menej polotovarov a sladkých pochúťok
Hormón, ktorý potláča hlad. Nazýva sa leptín a označuje sa aj ako hormón sýtosti. Uvoľňuje sa z tukových zásob a prostredníctvom krvi sa dostáva do mozgu, ktorému dáva signál, že sme zasýtení. V niektorých prípadoch však dochádza k narušeniu tohto systému. Problém sa hlási najmä pri vyššej konzumácii fruktózy. Ide o jednoduchý cukor podobný glukóze. Na rozdiel od nej sa však spracováva najmä v pečeni. Vo veľkom množstve sa nachádza v ovocí a pridáva sa v podobe rôznych sirupov aj do spracovaných potravín a polotovarov. Fruktóza, ktorú pečeň nestihne spracovať, sa premieňa na tuky a ukladá sa do tela v podobe podkožného tkaniva. Ak máme leptínu viac, organizmus si na tento stav zvykne a začne mu odolávať. V praxi to znamená, že mozog nedostane signál, či sme sýti alebo hladní.
Chudnutie zo stresu? Mýtus.
Väčšina žien má totiž opačný problém. Napäté situácie, konflikty a nadmerná záťaž spôsobujú produkciu stresového hormónu kortizolu, ktorý komplikuje zhadzovanie nadbytočnej hmotnosti. Zvyšovanie hladiny kortizolu v krvi vplýva na premenu krvného cukru na tuk a takisto aj na ukladanie tukových zásob pod kožu alebo medzi telesné orgány. Ide jednoducho povedané o pradávny obranný mechanizmus organizmu. Keďže v dávnych časoch sa stres spájal najmä s nedostatkom potravy, telo sa naučilo ukladať si tuk do zásoby. Uvoľňovaniu stresového hormónu do krvi napomáha aj nadmerné pitie kávy a kofeínových nápojov. Hladina kortizolu klesá pri športe, meditácii, joge a dobrom jedle.
Mäso s mierou, zeleniny viac
Vo veľkých množstvách tiež sťažuje chudnutie aj ženský pohlavný hormón estrogén. Normálne hladiny neovplyvňujú zmenu hmotnosti. V opačnom prípade však pôsobí na fungovanie iných hormónov, ktoré regulujú hladinu cukru v krvi a tým aj priberanie na váhe. Odborníci na výživu predpokladajú, že hlavným dôvodom zvyšovania estrogénu je prehnaná konzumácia mäsa, ktoré môže obsahovať v niektorých prípadoch umelé hormóny – steroidy alebo antibiotiká. Výskumy poukazujú na to, že o niečo lepšie sú na tom vegetariáni alebo ľudia, ktorí prijímajú väčšie množstvá vlákniny. Rastlinná strava dokáže regulovať pravidelnú tvorbu spomínaného hormónu.
Nie je to len o cukrovke
Ladné krivky vie potrápiť aj hormón inzulín. Ide o hormón, ktorý sa produkuje v pankrease a zohráva kľúčovú úlohu pri metabolizme sacharidov. Vďaka nemu sa premieňa cukor na energiu potrebnú na fungovanie celého organizmu. Zdraví ľudia produkujú normálne hladiny inzulínu. Stres, nezdravé jedlá a nedostatok pohybu však menia tieto hodnoty, čím sa zvyšuje hladina cukru v krvi. Nadbytočný cukor sa potom mení na tuk a ukladá sa do telesných zásob. Vedci varujú, že tukové tkanivo sa môže na základe problémov s inzulínom rozšíriť až štvornásobne, aby sa prispôsobilo ukladaniu glukózy.