Osem hodín spánku a vy sa napriek tomu budíte unavená?

Cítite sa vyčerpaná, aj keď máte dostatok spánku? Čo zaberie, aby ste si konečne oddýchli?

29.11.2020 13:00
spánok, nespavosť, hodiny, budík, noc, posteľ,... Foto:
Vstávanie uprostred noci je často reakciou organizmu na stres.
debata (2)

Problémom, ako už možno tušíte, je stres. Poznáte tie okamihy, keď si do postele ľahnete s množstvom myšlienok a problémov v hlave. Ak sa niečo také stane výnimočne, čo je v živote bežné, pretože problémy jednoducho prichádzajú, nie je to až taká tragédia. Ak ste však ráno vyčerpaná denno-denne, ide už o vážnejší problém. Od rána ste nervózna, znechutená a plná obáv. Telo vás neposlúcha tak, ako by malo – nie je totiž dokonale zrelaxované. A podobne je na tom aj myseľ, najmä naše sústredenie.

Ako teda zaspať aj v období, keď si do postele nosíte kopec starostí? Čo možno neviete – aj keď sa vám v takomto stave predsa len podarí zaspať, vaše myšlienky bežia ďalej. Telo by sa malo počas noci „úplne vypnúť“ a zregenerovať sa. Namiesto toho sa zvyšuje srdcová frekvencia a mozog pracuje ďalej. Z dlhodobého hľadiska sa nervový systém a s ním aj celý organizmus dostávajú do nerovnováhy. Príznaky nadmerného stresu prinášajú aj časté prebúdzanie sa uprostred noci či skoro ráno. Dôvod? Vaše telo produkuje príliš veľa stresového hormónu kortizolu.

Iste, ideálnym riešením by bolo všetky problémy a stresové faktory zo života odstrániť. Pokúste sa o to postupne, problémami sa večer nezaoberajte… Skôr, ako idete spať, skúste preladiť myšlienky iným smerom. Predstavte si obrázok, ktorý si spájate s pozitívnymi emóciami – napríklad pohodu na lúke, v lese či na pláži – príjemné a pokojné miesto, kde ste sa v minulosti ocitli. V hlave si vybavte každý jeden malý detail tohto obrazu. Pred spaním si uvarte levanduľový čaj, prípadne si doprajte jemnú masáž levanduľovým olejom. Pred odchodom do postele sa takisto vyhýbajte intenzívnemu cvičeniu, to ukončite minimálne 2 hodiny pred spaním.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #únava #stres #spánok #rovnováha

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...