Duchovia, zvädnuté kvety aj strata panenstva! Poznáte najbizarnejšie mýty o menštruácii?

Nepatrí práve medzi najpríjemnejšie obdobie v mesiaci, ale menštruácia pre takmer každú ženu prirodzenou súčasťou jej života na niekoľko dekád. Napriek tomu sa spája aj s mnohými mýtmi.

29.11.2020 07:00
menštruácia, brucho, bolesť Foto:
Nasledujúce mylné predstavy a mýty sú pravdepodobne to posledné, čo musíte pri menštruácii brať do úvahy.
debata (2)

Portál Yoppie sa zameriava na poskytovanie personalizovanej starostlivosti v rámci emailovej komunikácie počas zdravotne nie vždy ľahkého obdobia menštruácie. Pre niekoho ide o pár dní plných bolestí, spojených s migrénami, bolesťami hlavy, precitlivenosťou, iné ženy by možno ani nepostrehli, že nejakú menštruáciu majú… ak by sa nespájala s používaním hygienických vložiek, tampónov čo zvýšenou hygienou.

Yoppie však v rámci svojich prieskumov a širokej základne užívateliek zhromaždil zaujímavé informácie a dal dohromady zoznam najpodivnejších, najúžasnejších a najbizarnejších mýtov o ženskej menštruácii z celého sveta.

Nasledujúce mylné predstavy a mýty sú pravdepodobne to posledné, čo musíte pri menštruácii brať do úvahy a zahŕňajú všetko od útokov zvierat, zlých duchov, pochovávania použitých dobových výrobkov až po zjedenie celého vajíčka na tvrdo. Každopádne, však minimálne pri prečítaní pobavia.

Zvieracie inštinkty

Spájanie pravidelného menštruovania s lákaním zvierat nie je až takým prekvapujúcim mýtom. Existuje v mnohých krajinách, napríklad v USA sa v jednom období tvrdilo, že menštruujúce ženy môžu prilákať medvede a mali by byť skutočne opatrné, ak v období krvácania vyrazia do lesa. V Austrálii sa zase ženám s mesačnou periódou neodporúčalo ísť do vody, vraj to môže prilákať žraloky a vyvolať ich útok. Skutočne bizarné tvrdenie však v súvislosti s menštruáciou platí v Ugande. A dokonca sa ním riadia v niektorých provinciách dodnes. Menštruujúce ženy majú zakázané piť mlieko od kráv, lebo by vraj mohli kontaminovať celé stádo. V Rumunsku sa potom v niektorých regiónoch kedysi tvrdilo, že menštruujúce ženy spôsobia dotykom vädnutie kvetov.

Duchovia a iné besy

Skôr so svetom Afriky alebo Ázie sa spájajú tvrdenia, ktoré vidia súvislosť medzi ženskou meštruáciou a nadprirodzenými javmi. Napríklad v Malajzii sa odporúčalo umývať použité vložky alebo tampóny, lebo inak vraj začnú ženu prenasledovať duchovia. Lákanie zlých duchov mali spôsobovať aj menštruačné plášte, ktoré sa kedysi nosili v Bangladéši. Bolo potrebné ich zakopať. V Tanzánii bolo zase neprípustné, aby niekto iný videl ženino menštruačné plátno okrem nej samotnej. V opačnom prípade to znamenalo jej prekliatie. Azda najvtipnejšie však pôsobí povera z Ghany. Podľa nej muselo dievča po prvej menštruácii zjesť natvrdo uvarené vajce. Ak by tak nespravila, prinesie vraj smolu svojim budúcim deťom.

Kuchynské nehody

Aj s jedlom súvisia niektoré mýty o ženskej menštruácii. Napríklad v Taliansko sa zvyklo hovoriť, že všetko, čo žena uvarí v tomto období, bude hotová katastrofa. Indovia zašli ešte ďalej. Tam rovno zakazovali ženám s menštruáciou vstup do kuchyne. V Argentíne sa neodporúča robiť počas obdobia menštruácie šľahačku. Vraj sa zrazí. Podobne platí pri majonéze, toto tvrdenie sa zvyklo používať vo Francúzsku. A s rovnakou (ne)logikou sa neodporúčala ženám v Japonsku príprava suši. Afgánske ženy mali dlhé roky odporúčané, aby nejedli mäso, ryžu, zeleninu alebo kyslé jedlá a nepili studenú vodu. Vysvetlenie? Žiadne nebolo.

Zdravotné problémy

Chôdza naboso počas menštruácie môže spôsobiť kŕče, tvrdí sa v Brazílii. Samozrejme, lekári nič podobné nepotvrdili. Rovnako ako nebola odborne potvrdená téza, že ak sa bude menštruujúca žena sprchovať horúcou vodou, bude mať silný prietok krvi. V Mexiku sú nemilosrdní, keď príde na cvičenie v období periódy. Vraj môže poškodiť maternicu a aj dnes sa teda fyzickej aktivite stále vyhýba množstvo Mexičaniek. Azda najbizarnejší mýtus spojený so zdravím však kedysi dominoval v Poľsku. Jedna z najkatolíckejších krajín Európy varovala ženy pred sexom s partnerom počas „mesiačikov“. Vraj to muža môže zabiť!

Strata panenstva

Na britských ostrovoch sa zvyklo hovoriť o tom, že ak pred prvým sexuálnym stykom začne mladé dievča používať tampón, môže si tak odstrániť panenskú blanu a prísť o počestnosť. Samozrejme, tampón vám panenstvo nevezme.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #žena #svet #mýtus #menštruácia

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...