Ako si vianočné hodovanie užiť tak, aby ste po sviatkoch zapli gombík na nohaviach?

Vianoce klopú na dvere... Okrem stretnutí s rodinou, rozdávaní darčekov či príjemných večerných posedení prichádzajú so sviatkami aj stoly plné hojnosti.

23.11.2020 13:30
vianoce, jedlo, prejedanie, brucho, žalúdok,... Foto:
Vianoce a dobré jedlo...Kto by odolal?
debata

Tradičná kapustnica, vianočný zemiakový šalát a kopec zákuskov. Takto vyzerajú Vianoce vo väčšine domácností. "Mnoho ľudí si počas vianočných sviatkov nechce odopierať tradičné dobroty a do chudnutia sa púšťajú až s príchodom nového roka. Vzdať sa obľúbených jedál pritom nemusíme, niekedy naozaj stačí si ich upraviť trochu inak a zdravšie, napríklad s použitím menšieho množstva cukru či s pridaním podielu bielkovín. Takýmto spôsobom si vieme upraviť množstvo jedál,“ hovorí poradkyňa na ketodiétu, Martina Dvořáková. Celé vianočné "maškrtenie“ si viete užiť v pohode, zdraví a s tým, že gombík na nohaviciach zapnete v prvý januárový deň bez problémov.

Všetky suroviny sú nahraditeľné a nájdete ich ľahšiu či zdravšiu verziu. Vymeňte tradičné zemiaky v šaláte za batáty. "Obsahujú nižšie množstvo cukru a nemajú taký vysoký glykemický index. To znamená, že po jedle nebudete tak unavení a vaše naliehavé chute na sladké sa stratia,“ hovorí Martina Dvořáková. Klasickú majonézu viete nahradiť "light“ verziou, ktorá je ľahšie stráviteľná. Dokonca aj prípravu ryby si viete jednak zjednodušiť, ale aj kaloricky vyladiť. Miesto vystávania pri sporáku a vyprážaním kapra, môžete pripraviť pstruha na masle, ktorý je lahodný a zvyšok času strávite s rodinou pri tradičných vianočných filmoch.

Jemná vanilka, aromatická škorica, horké kakao či sladká mandľa. Bez týchto chutí a vôní si Vianoce ani nevieme predstaviť. "Avšak preháňať to netreba ani s koláčmi. Určite ich netreba neustále kradnúť z podnosu, ale doprajte si ich radšej ako olovrant ku káve,“ upozorňuje odborníčka na ketodiétu. Niektoré gazdinky plánujú vianočné pečenie už začiatkom decembra. Nezabúdajte na recepty, ktoré sú nenáročné na prípravu. Stále sa nájdu výnimky, ktoré sú rýchle, ľahké a zvládne ich aj menej zdatná cukrárka. Čerešničkou na torte sú tie recepty, ktorými neohrozíme svoju postavu počas hojnosti, ktoré si doprajeme cez sviatky. Chutné proteínové vanilkové rožky sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Sú sladké, no obsahujú minimum cukru a môžete si ich dopriať aj počas diétneho obdobia.

Vanilkové rožky k Vianociam patria. Foto: Ivan Majerský
vanilkové rožky, pečivo, rožky Vanilkové rožky k Vianociam patria.

Vanilkové rožky trocha inak – zdravšie
Na prípravu receptu potrebujeme:

  • 100g mandľovej múky
  • 100g špaldovej hladkej múky
  • 100g masla
  • 1 vajce
  • 2 odmerky alebo 1 vrecúško KetoDiet proteínového nápoja príchuť vanilka
  • 3 lyžice brezového cukru/xylitol – môžeme vynechať
  • sušené sójové mlieko na obaľovanie miesto práškového cukru

Ako na to?

  • Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme pár hodín odležať v chladničke.
  • Z cesta tvarujeme rožteky.
  • Môžeme si pomôcť aj silikónovou formičkou. Pečieme v predhriatej rúre cca 8 min pri 160 °.
  • Ešte horúce obaľujeme v sušenom sójovom mlieku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #strava #Vianoce #vanilkové rožky

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...