5 neuveriteľných pozitív, ktoré vám do života prinesie otužovanie

Pri slove otužovanie si nemusíte okamžite predstaviť plávanie medzi ľadovými kryhami. Aj taká ranná sprcha, pri ktorej si pustíte len modrý kohútik, už spĺňa predpoklady toho, aby sa vám život radikálne zmenil. Aj keď pri otužovaní taktiež platí, že s jedlom rastie chuť a zrazu sa vám studená voda doma môže naozaj máliť. Pretože čím chladnejšia, tým pozitívnejšie účinky.

20.11.2020 15:00
otužovanie, žena, sprcha Foto:
S otužovaním začnite doma v sprche.
debata

Lepšia nálada

Chce to naozaj zatnúť zuby a pustiť si studenú vodu v sprche namiesto tej teplej. Nie je to naozaj nič príjemné. Ale odmena bude slastná. Prekonať ten nepríjemný až bolestivý šok zo studenej vody sa oplatí. Už po minúte sa telo začína aklimatizovať a okamžite nastúpia endorfíny. Keď vyjdete zo sprchy, rýchlo sa zahrejete, ale pocit dobrej nálady ostane. Nikomu nie je prvý kontakt s chladom príjemný, ale každý, kto ho spozná, sa teší na ten pocit, ktorý príde po ňom.

Lepšie kardiovaskulárne zdravie

Srdcovocievne choroby patria k najčastejším dôvodom predčasných úmrtí na Slovensku aj vo svete. Otužovanie je pritom jedna z možností, ako si posilniť cievy, srdce a celý kardiovaskulárny systém. Sťahovanie a rozťahovanie ciev ich robí pružnými a doslova vám prihráva roky života navyše.

Lepšia imunita

Pozor však na nárazové otužovanie. Nepremyslený pobyt v ľadovej vode môže imunitu výrazne oslabiť. Ak budete vo vode príliš dlho a budete sa chcieť od prvého dňa vyrovnať starým ľadovým medveďom, doplatíte na to poklesom imunity. Avšak ak s otužovaním začnete opatrne, napríklad studenými sprchami, teplotu budete postupne znižovať, budete sa otužovať minimálne dvakrát do týždňa, prakticky sa zbavíte sezónnych ochorení, viróz a nachladnutí. Otužovanie totiž zlepšuje obrannú reakciu na cudzorodé látky.

Úľava od autoimunitných ochorení

Nie je to preukázané vedecky, ale na prírodných jazerách a v riekach veda ťahá za kratší koniec. No ľudia, ktorí sa otužujú potvrdzujú, že sa vďaka otužovaniu dokázali popasovať aj s mnohými autoimunitnými ochoreniami, či napríklad alergiou, ktorá sa úplne stratila alebo sa zmiernil jej priebeh.

Posilníte odolnosť a vôľu

Na otužovaní je najťažšie otočiť modrým kohútikom, vojsť v zime do ľadovej vody, obliecť si plavky, aj keď iní sa na brehu trasú aj v zimnej bunde. Ak to dokážete, vaša vôľa porastie s vami. Silná vôľa je to, čo mnohým ľuďom chýba. Stačí jedna sezóna otužovania a uvidíte, že vaša vôľa bude pevnejšia ako ľadová kryha. A to sa vám zíde v každej oblasti života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #otužovanie #kardiovaskulárny systém #endorfíny #zdravie a prevencia

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...