Odborník radí: Chudne sa len pri reálnych cieľoch

Nespokojnosť s výzorom, estetika a zlý pocit zo seba samej. Osobný tréner Ľuboš Gsch, ktorý je známy aj z webu pohyb.sk tvrdí, že práve tieto faktory motivujú ženy k cvičeniu. Čo sa však stane s telom nežnejšej polovičky ľudstva, ak sa prestane hýbať a koľko pohybu je treba na zmenu a vyformovanie postavy? V rozhovore pre Pravdu prezrádza aj to, či je pre chudnutie dôležitejšia diéta alebo šport.

17.11.2020 06:00
strečing, tréning, žena, cvičenie Foto:
Ak chýba motivácia, znamená to, že pohnútka nie je dostatočná.
debata

Čo sa deje špecificky so ženským telom, ak sa prestane hýbať, cvičiť?

Ak sa aktivita nahradí pasivitou, nastáva spravidla niekoľko „javov“. Medzi ne patrí atrofia svalstva, znižovanie potreby kalórií, rýchlejšie starnutie a z hľadiska psychohygieny aj akási psychologická ventilácia. Toto má za následok rýchlejšie ukladanie tuku, znižovanie kondície, ťažšie pohyby, menej energie a elánu, ale aj viac negatívneho postoja k životu.

Čo sa naopak udeje s telom, keď sa začne venovať pohybu a športu? Aký má vtedy pohyb význam?

Význam pohybu je doslova evolučný a potrebný na prežitie. Spaľovaniu tuku, chudnutiu na problémových partiách, alebo prípadne nárastu svalov na požadovaných telesných partiách predchádza cvičenie, aktívny spôsob života. Pohyb je kľúčový pre rozvoj tela. Táto potreba je dôležitá tak z hľadiska správneho vývinu, najmä v období detstva, a potom z hľadiska udržiavania v neskoršom veku. Môžeme to prirovnať k pravidelným servisným prehliadkam auta. Aktivita je spravidla spojená s pohybovou náročnosťou (svalová práca) a zaťažením srdca (vytrvalostná práca). Každý sme individuálny a každý inklinujeme k tomuto typu záťaže absolútne jedinečne. Keď prídeme na ten správny pomer, zaručíme si dlhovekosť.

V niektorých médiách sa viac preferujú diéty než návody na cvičenie. To má zabezpečiť dámam rýchle výsledky pri chudnutí. Čo je podľa vás dôležitejšie?

Diéta a tréning sú dve odlišné veci. Ešte by som pre úplnosť pridal regeneráciu a ostatný režim. Toto sú z môjho pohľadu štyri absolútne základné a jedinečné „veci“. Diéta, respektíve strava, tréning, regenerácia a ostatný režim sú ako štyri kolesá auta. Nie je dôležité, ktoré koleso na aute vám chýba, s autom si aj tak nezajazdíte. V tomto význame teda nerozlišujem, čo je dôležitejšie. Každé jedno koleso je vlastných 100 %. Telo je celok. Celok fungujúci komplexne. Z toho dôvodu je potrebné k nemu aj komplexne pristupovať.

Čo väčšinou motivuje ženy k tomu, aby sa začali aktívne venovať pohybovým aktivitám?

Približne 14 rokov sa venujem trojmesačnému komplexnému programu zmeny postavy s osobným trénerom. Za túto dobu evidujem tieto väčšinové dôvody: estetika, respektíve nespokojnosť s výzorom, zlý pocit zo seba samej a chcenie zlepšenia zdravia. Tieto tri požiadavky sú 95 % mojej praxe, čo je doteraz asi 500 trojmesačných komplexných programov.

Prečo zlyhávajú niektoré ženy pri stanovovaní si rôznych športových cieľov, alebo cieľov v podobe chudnutia?

Ciele by mali byť realistické. Najväčší problém vnímam v tom, ak sa ponáhľame. Za týždeň 10 kg tuku dolu? Takto to nejde.

Pohyb je všeobecný pojem a často sa spája najmä so športom. Aké druhy pohybových aktivít z hľadiska zachovania celkového zdravia odporúčate a ktoré sú najlepšie na chudnutie?

Je veľmi diskutabilné, ktorá aktivita je na ten ktorý účel dobrá či lepšia. Pohyb je potrebné brať celkovo ako výdaj energie a stimul pre svaly. Toto je možné dosiahnuť absolútne každou rozumne vykonávanou pohybovou aktivitou. Z môjho pohľadu je najdôležitejšie si vybrať takú aktivitu, ktorá nás baví.

Čo robiť, ak žene chýba motivácia?

Ak chýba motivácia, znamená to, že pohnútka nie je dostatočná. Je potrebné ju nájsť. Činnosť bez pohnútky (chcenia) trvá krátko. A tým pádom aj bezvýsledná.

Na čom treba zapracovať, ak sa aj napriek športu, pravidelnému pohybu nedostavujú pozitívne výsledky a nastáva stagnácia?

Je to pomerne častý jav. Dôvodov môže byť naozaj veľa. V danom prípade odporúčam nájsť odborníka a poradiť sa s ním. Spravidla stačia 2 – 3 hodiny konzultácií a proces sa dostane na novú úroveň, kedy prídu výsledky doslova po niekoľkých mesiacoch.

Ako často by sa mal človek venovať športu a čo v tomto smere odporúčate ľuďom v sedavých profesiách?

Sedavé zamestnanie je veľmi špecifickou oblasťou práce a z nej vyplývajúcich pohybových, zdravotných neduhov. Spravidla sa k nim pridružuje manažérsky stres, ktorý celému procesu nepomáha. Takúto pracovnú pozíciu je potrebné v určitej miere kompenzovať. Ako ideálny tréningový proces sa javí koktail: trikrát silový tréning, dvakrát iná aktivita, raz plávanie. Nie je to možné paušalizovať a vplýva nato veľmi veľa faktorov. Keď sme však túto mustru nastavili v mojich programoch, fungovala fantasticky a ľudia nielen tvarovali telo požadovaným smerom, ale zároveň sa cítili fantasticky a plní energie, čo je oveľa dôležitejšie. Na tieto aktivity je potrebné si vyhradiť dostatok času a práve to je v manažérskych pozíciách najväčším problémom.

Na tému pohybu ste pripravili aj knihu Začni cvičiť s POHYBom for women. Aké je jej základné posolstvo?

Kniha je kompletný súhrn tréningového procesu. Komplexný znamená, že obsahuje niekoľko fáz, každá fáza má svoje tréningy a všetky sú jednak veľmi podrobne a dostatočne jednoducho popísané, ale tiež je vysvetlený každý cvik s fotografiami. Vznikol tak veľmi efektívny návod ako trénovať s výsledkami. Tie sa zameriavajú prioritne na zlepšenie fyzických proporcií, lepší pocit zo seba samej, zlepšenie zdravia a kondície, ale tiež sa venuje tomu, aby celý proces bol zábavný. Ženy sa ním bavia a na konci knihy prídu nato, že zmena, ktorú dosiahli bola iba plusom k zábave, ktorú si mohli dopriať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #chudnutie #tréning #osobný tréner #Ľuboš Gsch

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....