Pracujete z domu? Tipy, ako eliminovať prejedanie, prokrastinácia aj stres

Práca z domu sa už nestáva benefitom, ale čoraz častejšou rutinou mnohých zamestnaní. Ak nie ste zvyknutí pracovať z domu, ale okolnosti vás priviazali k stoličke počítača v obývačke, je potrebné pristupovať v novému pracovnému prostrediu obozretne. Striehnu na vás závažné „pracovné“ úrazy.

08.11.2020 12:00
home office, kancelária, práca, práca z domu,... Foto:
Je nutné mať presne stanovenú dobu, kedy pracujete a kedy „ste doma“.
debata (1)

Neseďte pri chladničke

Ak začnete pracovať z domu, strážte si nielen pracovnú dobu, ale aj obvod pása. Dietologička Cynthia Sass zo skúsenosti hovorí, že práca z domu stojí za nárastom váhy u mnohých ľudí. Dôvodom je, že máme chladničku vždy nablízku. Preto radí stanoviť presné stravovacie časy. Dodržiavať raňajky v rovnakom čase aj obednú prestávku. Pretože práve rýchle jedenie popri práci, objednávka jedál a nepravidelné stravovanie sa podpíšu na tom, že váha bude narastať.

Neodkladajte veci

Doma nemáte neustálu kontrolu okolia alebo nadriadeného. To môže vyústiť do stavu, že začnete odkladať dôležité veci. Spravíte si z práce na doma tak trochu prácu na polovičný úväzok. Problém je, že podiel práce sa začne kopiť a vy prestanete stíhať. To zvyšuje stres a zrazu máte viac problémov, ako keď ste chodili do práce. Vyhnite sa tomu presne stanovenými pracovnými úlohami, ktoré si na každý deň presne určíte.

Vypnite si sociálne siete

Väčšina zamestnaní ich má blokované, ale doma je doma. Skoncujte s nimi. Vyhraďte si počas dňa dve pätnásťminútové okná na surfovanie po sociálnych sieťach a internetových denníkoch. Verte, že vám nič dôležité neunikne a budete omnoho výkonnejší ako keď budete preklikávať obrazovku mobilu alebo počítača každú pol hodinu.

Stanovte si pracovný čas

Je nutné mať presne stanovenú dobu, kedy pracujete a kedy „ste doma“. Hoci možno prekročíte len prah izby, treba prísť domov skutočne aj mentálne. Pravidelne si vyčistite hlavu. Zabudnite na povinnosti, vypnite si služobný mobil aj notifikácie. Až vtedy sa budete cítiť skutočne ako doma a nie ako neustále na porade.

Vytvorte si rutinu

Nepracujte z postele ani z gauča. Určite nepracujte ani pri televízii. Ak potrebujte pracovať z domu, urobte všetko preto, aby ste si vytvorili seriózne pracovné prostredie. Stačí aj stolička, stolík a minimum rozptyľovania. Inak hrozí, že práca sa vám zmieša so súkromím a z toho vznikne len stres, nervozita, nesplnené úlohy a kompenzovanie frustrácie jedlom. A to by rozhodne nemal byť výsledok vášho home officu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stres #prejedanie sa #práca z domu #prokrastinácia #homeoffice

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...