5 receptov na dlhovekosť od najdlhšie žijúcich ľudí planéty

Dlhovekosť je primárna snaha každého človeka. Základom je však nežiť len dlho, ale aj zdravo. Na svete je pár ľudí, ktorí do dokázali. Prehupli sa hravo cez stovku a nepotrebovali ani lekársku starostlivosť. Podľa nich za to vďačia niekoľkým základným životným zásadám.

06.11.2020 17:00
Dlhovekosť sa odvíja aj od toho, akú stravu... Foto:
Základom je však nežiť len dlho, ale aj zdravo.
debata

Nájdite zmysel života

Delphine Gibson sa dožila 114 rokov a keď sa jej pýtali, čomu vďačí za svoj dlhý a šťastný život, nevymenovala žiadne diétne odporúčania. Mala jasné pomenovanie, čo vystihovalo jej život a ním bola vášeň a zmysel, ktorý dala svojmu životu. Nezáleží, či hľadáte zmysel života v službe druhým alebo v iných činnostiach. Bude vás to hnať dopredu zdravých a šťastných. Tak to videla Delphine a úspešne sa jej darilo.

Súcit je kľúč

Európanka Ana Vela Rubio má jediný recept na dlhovekosť. Dnes by sa dal charakterizovať slovami žiadny stres. „Súciť s ľuďmi, s okolím, vždy sa snažiť robiť radosť druhým aj sebe,“ hovorila ako odpoveď na otázku, v čom vidí tajomstvo dlhého a spokojného života. Dožila sa 116 rokov, takže jej životná filozofia rozhodne stojí za skúšku.

Počúvajte hudbu

Alimihan Seyiti, ktorá kandiduje na najstaršie žijúcu ženu sveta tvrdí, že základom jej dobrého života je muzika. Nikto presne nevie, ako je stará, ale vek jej odhadujú niekde medzi 120 a 160 rokov. Celý život milovala hudbu a tanec. Ani vo vysokom veku na tieto činnosti nerezignovala. Keď je svet okolo príliš hlasný, negatívny a rozhádaný, hudba je vždy tou pravou aby človeka upokojila a ozdravila. Namiesto večerných správ si preto radšej zatancujte. Podľa Alimihan Seyiti vďaka tomu požijete zaručene dlhšie.

Menej mäsa

Okrem hudby má Alimihan Seyiti ešte ďalší tip na dlhovekosť. Nie je vegetariánka, ale mäso konzumuje naozaj len výnimočne. Nerobí jej príliš dobre na trávenie a dopraje si ho naozaj len na sviatky. Inak sa stravuje striedmo a prevažne na rastlinnej strave. Napriek vysokému veku je pritom čulejšia ako o polovicu mladší ľudia.

Vajíčka na raňajky

Emma Morano sa dožila 117 rokov a počas 90 rokov svojho života začínala ráno rovnakým jedlom. Vajíčkami. Pripravené na spôsob volského oka alebo jemnej praženice. Snažila sa vajíčko jesť jemne surové. Prospievalo jej to tak, že v istom čase sa dokonca hrdila titulom najstaršej Európanky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #životný štýl #radosť #zmysel života #dlhovekosť #zdravý život

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...