Odborníčka radí: Takto sa bojuje proti žravosti

Pocit prejedania nie je pre ľudské telo prirodzený. Tvrdí to nutričná poradkyňa Jana Rybárová. V prípade, ak máme najmä vo večerných hodinách chuť zjesť čosi navyše, príčinu treba hľadať v stravovacích zlozvykoch.

05.11.2020 15:00
Prejedanie sa nerobí nášmu telu najlepšiu službu. Foto:
Extrém v podobe celodenného hladovania treba podľa výživovej poradkyne zmeniť na pravidelnú konzumáciu jedla.
debata (1)

Ako sa zbaviť žravosti?

„Človek celý deň neje, vynechá raňajky, obed a potom príde domov a zje všetko čo vidí a nevie sa dojesť. Toto je v dnešnej dobe veľmi častým scenárom, pretože všetky veci vôkol staviame na prvé miesto a my sami sa nachádzame až niekde na spodných priečkach nášho rebríčka hodnôt,“ vysvetľuje pre Pravdu základné príčiny prejedania odborníčka na výživu Jana Rybárová, ktorá má vlastný portál nedietuj.sk. V tomto prípade je preto vhodné definitívne prekopať jedálniček a najmä sa zbaviť niektorých zaužívaných zlozvykov.

Stačia tri kvalitné jedlá denne

Extrém v podobe celodenného hladovania treba podľa výživovej poradkyne zmeniť na pravidelnú konzumáciu jedla. Ani s týmto, časovým rozložením jedál počas dňa, to však netreba preháňať. „Človek nemusí jesť päťkrát denne, ale tie tri vyvážené a plnohodnotné jedlá za deň stačia na to, aby bol počas dňa sýty a nemal večer neovládateľné chute,“ pokračuje. Ďalšou príčinou neutíchajúcej chuti na jedlo, najmä vo večerných hodinách, je výber nesprávnych diét a držanie striktných diét vôbec. „Neustále diétovanie a odpieranie si jedla tiež vedie k tomu, že človek to nevydrží a prejedá sa. Toto často robíme my ženy, snažíme sa schudnúť a vyberáme si väčšinou tú zlú cestu a tou sú extrémne diéty a vynechávania nejakej makroživiny (väčšinou sú to sacharidy). Vydržíme to, možno takto pár dní a potom príde na nás vlčí hlad a zjeme všetko,“ zdôrazňuje certifikovaná výživová špecialistka.

Aj stres vedie k hladu

Upraviť telesnú hmotnosť si môžeme, ako vysvetľuje, vyváženou stravou a pravidelným pohybom. „Ak telu dáme to čo potrebuje, nebude hladovať, bude sýte, nebude v strese a bude mať všetko to čo potrebuje na to, aby začalo chudnúť. Problém môže byť aj v nedostatočnom pitnom režime. Ako sa vraví, hlad je prezlečený smäd a platí, že ak človek počas dňa nepije dostatok vhodných tekutín, tak skonzumuje omnoho viac jedla ako je potrebné,“ dodáva. Ďalším, silným motívom môže byť aj stres. Ak má človek veľa stresu, často sa stáva, že ho jednoducho zajedá a hľadá v ňom akoby uspokojenie. „Nech už je motív prejedania akýkoľvek, treba nájsť príčinu a postupne na ňom začať pracovať,“ uzatvára pre Pravdu Jana Rybárová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prejedanie sa #nutričný špecialista #nočné prejedanie sa #Jana Rybárová

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...