Prerušovaný pôst ako cesta k štíhlemu telu. Čo funguje najlepšie?

Chudnutie sa vždy začína a končí rovnicou, ktorej výsledkom je menší príjem kalórií ako ich výdaj. Už dlhé roky sa však uvádza prerušovaný pôst ako skratka k rýchlemu páleniu tuku. Pôst má dokonca aj nemálo zdravotných benefitov. Už len nájsť tú správnu cestu, ktorá telo očistí a pomôže aj s chudnutím. Je ich niekoľko.

31.10.2020 09:00
chudnutie, kilogramy, diéta Foto:
Chudnutie sa vždy začína a končí rovnicou, ktorej výsledkom je menší príjem kalórií ako ich výdaj.
debata

Čo je to prerušovaný pôst

Ide o formu hladovania, ktoré je krátkodobé, ale dostatočne dlhé na to, aby zmenilo bežné fungovanie organizmu, ktoré je zvyknuté na raňajky, obed, večeru a pár jedál medzi tým. Telo pri pocite hladu začne fungovať na úplne inom mechanizme, ako keď je sýte. A hoci hlad nie je príjemný, netreba sa naň pozerať ako na nepriateľa. Aj krátkodobé hladovky podľa štúdií pomáhajú upraviť napríklad rizikové faktory pre vznik cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení a dokážu znížiť cholesterol v krvi. Popri tom určite nepriberiete.

Metóda 16 / 8

Metóda pôstu, ktorá je najobľúbenejšia a zvládne ju skutočne aj začiatočník. Prakticky nepotrebujete ani mnoho silnej vôle, len trochu odhodlania. Ide o systém, v rámci ktorého sa zrieknete jedla a kalorických nápojov na tretinu dňa. Teda na 8 hodín. Najľahšie je dodržať osemhodinový pôst počas spánku, no vybrať si môžete ľubovoľnú časť dňa. Štúdia z roku 2016 pritom zistila, že v kombinácii so silovým tréningom pomohla metóda 16/8 znížiť výrazne množstvo tuku a udržať svalovú hmotu.

Jeden deň

Nejde o nič nové. Už naše staré mamy predsa poznali piatok ako pôstny deň. Jednodňová hladovka, napríklad v podobe piatku, je ideálnym spôsobom, ako odľahčiť telo. Vydržať jeden deň bez kalórií je už o niečo náročnejšie, ako hladovať osem hodín. Ale aj účinnejšie. Telo bude bez jedla dlhšie a začne štartovať prirodzené očistné procesy. No a vy vynecháte celodennú dávku kalórií. A to sa oplatí.

Diéta bojovníkov

V roku 2001 ju vynašiel Ori Hofmekler a má veľmi zaujímavé výsledky na chudnutie aj udržanie svalovej hmoty. Základom je 20 hodín z dňa jesť veľmi ľahko, ale zdravé, organické potraviny a mliečne výrobky. Následne štyri hodiny môžete jesť, čo len chcete. Vďaka tomuto systému nebudete hladní, telo dostane dostatok živín. Základom je počas 20 hodín jesť iba toľko, aby ste neboli úplne sýtou. Ak si odrátate spánok, ostáva vám iba 12 hodí, čo nie je tak ťažké zvládnuť. Obmedzenie kalorického príjmu pritom pomôže bojovať s civilizačnými ochoreniami. Takýto pôst si môžete dopriať aj viac ráz v týždni. Uvidíte, že sa veľmi rýchlo prejaví na lepšej postave aj zdraví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #pôst #štíhlosť #zdravé chudnutie #prerušovaný pôst

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....