Ako naučiť deti počas dištančného vzdelávania viac o zdravej strave? Tu je tip

Stravovacie návyky môžu výrazne ovplyvniť zdravie detí v budúcnosti, preto je edukácia v tomto smere nesmierne dôležitá.

26.10.2020 17:00
dieťa konzumuje zeleninu - zelenina - šalát -... Foto:
Ako sú na tom vaše ratolesti so zdravou stravou?
debata

Do pozornosti sa dostáva aj vďaka projektu „Viem, čo zjem“, ktorý v aktuálnom školskom roku prebieha na základných školách už piaty ročník. Tento rok predstavil aj novinku v podobe voliteľného predmetu, ktorý si môžu školy zaradiť do vyučovania piatych ročníkov.

„Stravovacie návyky sú v rodinách rôzne, no napriek tomu má výchova na úrovni školy svoj opodstatnený význam. Ak sú informácie o stravovaní podané zaujímavým a interaktívnym spôsobom, tak, ako sa o to snažíme aj v rámci foriem a metód Viem, čo zjem, tak môžu žiakov motivovať k pozitívnej zmene,“ uviedol Mgr. PhDr. Robert Ochaba, PhD., MPH z odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva SR.

Od pondelka (26.10) dňa prechádza na dištančnú formu vzdelávania aj 2. stupeň základných škôl. Projekt a nový voliteľný predmet o zdravej výžive detí „Viem, čo zjem“ ani v tejto chvíli neotáľa a školám ponúka zdarma učebné materiály v digitalizovanej podobe, ktoré môžu použiť aj pri online výučbe.

Školy môžu učebné materiály využiť aj pri online výučbe. Všetky materiály sú v elektronickej podobe a pre školy sú dostupné úplne zdarma po registrácii na webovej stránke projektu. Učiteľ má k dispozícii metodický list k obsahu hodiny, názorné prezentácie s úlohami, pracovné listy pre žiakov a 6 interaktívnych aplikácií v digitalizovanej podobe, ktoré obsahujú aj náučné videá. Žiaci sa vďaka nim oboznámia s témami zdravej a vyváženej stravy, pitného režimu, zorientujú sa v zložení potravín, správnom spôsobe ich konzumácie či skladovania, ale aj spoznajú riziká, ktoré so sebou prináša nesprávna výživa.

Do projektu sa môže zapojiť každá základná škola na Slovensku s ľubovoľným počtom tried z 3., 4. a 6. ročníkov. Učebné materiály sú rozdelené do 6 lekcií v rozsahu 6 vyučovacích hodín, ktoré si môžu školy realizovať naprieč predmetmi podľa vlastného uváženia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #viem #čo zjem #dištančné vzdelávanie

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...