Je ručička na váhe vaším nepriateľom počas menštruácie? Tu je vysvetlenie

Dni počas menštruácie nepatria medzi tie najobľúbenejšie v mesiaci.

23.10.2020 13:00
váha, chudnutie, diéta Foto:
Zasa ste pribrali počas vašich dní?
debata

Máme kŕče v žalúdku, často cítime zmeny nálad a dokonca sa naším nepriateľom stáva aj váha. Hmotnosť ide počas menštruácie mierne hore, ide však o prirodzený jav. Cítime sa viac „nafúknuté“ a takisto ťažšie – súvisí to s tým, že v tele sa pred menštruáciou tvorí viac hormónu s názvom progesterón, ktorý okrem iného spôsobuje aj zadržiavanie vody v tele. Prírastok hmotnosti sa preto môže pohybovať medzi 0,5 až 1,5 kg.

Po skončení periódy zvyčajne aj hmotnosť „padne“ na ustálenú hodnotu počas zvyšku mesiaca. Preto nie je dôvod sa nejakým spôsobom stresovať, ak nám ručička na váha ukáže o takmer 2 kilá viac. Na čo by sme si ale mali dať pozor, sú chute počas menštruácie – ak ich nevieme držať na uzde, môžu práve tie spôsobiť postupné naberanie na hmotnosti.

Je dokázané, že hormón progesterón stimuluje chuť do jedla. Vyhováranie sa na „naše dni“, ak častejšie siahneme po sladkej tyčinke či čipsoch, však nemá odôvodnenie. V čase menštruácie naše telo nepotrebuje ani viac cukru, ani viac tukov. Ak sa vám predsa len ťažko odoláva, najbezpečnejším spôsobom, ako nepriberať vo veľkom, je siahnuť po tmavej čokoláde s obsahom kakaa minimálne 70 percent. Aby telo nemalo neustále „nebezpečné“ chute, musí byť dobre hydratované a takisto sýte – treba siahnuť po kvalitných bielkovinách. Tie navodia pocit sýtosti na dlhší čas a telo si nepýta nezdravé náhrady.

Ak máme byť celkom úprimné, ani do cvičenia sa nám v tomto období práve nechce. V tele sa necítime celkom komfortne a tréning si žiada nástojčivé presviedčanie samých seba a veľkú dávku sebazaprenia. Štúdie však preukázali, že cvičenie môže mať na naše telo v tomto období pozitívne účinky – cvičenie dokáže zmierniť kŕče v bruchu, zlepšiť náladu… Ak sa aj tak nedokážete donútiť k zvyčajnému tréningu, vyrazte aspoň na prechádzky rýchlym tempom – hodinka sa postará o príjemnejšie pocity, zabudnete na nepríjemné kŕče a pomôže spáliť kalórie – napríklad zo spomínanej čokolády.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tréning #hmotnosť #bielkoviny #menštruácia

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....