Prečo priberáme zo slaných jedál?

Viac soli, silnejší smäd. Vedci však tvrdia niečo iné. Slané potraviny ovplyvňujú podľa nich viac pocit hladu a priberanie na váhe. Netradičný, simulovaný kozmický výskum ukázal, čo sa dodaním soli do organizmu skutočne deje s ľudským telom.

25.10.2020 13:00
soľ, chlieb Foto:
Spotreba soli v Európe nie je o nič lepšia než v USA.
debata

Keď sa po slanom ozýva hlad

Strava s vysokým obsahom soli podľa nedávnej štúdie spôsobuje väčší hlad a vedie k nárastu hmotnosti. Soľ má vzorec NaCl a skladá sa zo sodíka a chloridu. Zvyšovaním príjmu soli narastá množstvo sodíka v tele, čo má za následok prijímanie menšieho množstva tekutín. Odborníci však zachádzajú ešte ďalej a preukazujú, že soľ sa môže postarať o nadváhu. Štúdia sa uskutočnila v americkom Nashville za výdatnej pomoci nemeckých vedcov. Skupina výskumníkov sa zamerala na vzájomnú súvislosť medzi prijímaním soli a pitnými návykmi na simulovanej vesmírnej misii na Mars. Samozrejme, že nešlo o skutočnú cestu na spomínanú planétu. Umelé prostredie malo poslúžiť na lepšie monitorovanie výsledkov, a to najmä na porovnávanie vplyvu soli na hlad a priberanie.

Zvláštny vesmírny výskum prekvapil

Na testovaní sa zúčastnila asi desiatka mužov, ktorých umiestnili do fiktívnej vesmírnej lode s vytvorenými umelými podmienkami. Jednu skupinu mužských „pokusných králikov“ testovali vyše sto dní, druhá sa podrobila výskumu po dobu viac ako dvesto dní. Obidvom skupinám sa podávalo rovnaké jedlo, ale s tým rozdielom, že sa postupne pridávali vyššie dávky soli. Obsah soli tak postupne stúpal zo šiestich na deväť a neskôr až na dvanásť gramov denne. Netreba zabúdať, že odporúčaná denná dávka soli je na úrovni maximálne do šesť gramov na deň.

Soľ zlepšuje apetít

Zaujímavým zistením je, že muži, ktorí dostávali viac soli nemali väčší smäd. Ľudia, ktorí prešli zo 6 g soli na 12 gramov pili menej a organizmus u nich spustil takzvaný šetriaci režim s vodou. Spomínaná tekutina sa tak hromadila viac v tele a zaťažovala obličky. Navyše, účastníci výskumu sa sťažovali na silnejúci pocit hladu, a to i napriek tomu, že prijímali po celú dobu výskumu stále to isté množstvo výživných látok a kalórií.

Prečo sa zo soli tučnie?

Odpoveď na túto otázku môžeme hľadať najmä v tom, že ľudské telo potrebuje na proces šetrenia s vodou minúť omnoho viac energie. Automaticky sa tak zvýšia nároky tela na množstvo a kalorickú hodnotu konzumovaných potravín. Jednoducho povedané. Soľ udržiava vodu v tele a na to, aby to organizmus vydržal potrebuje mať nabité baterky na sto percent. Podľa Dr. Titza, ktorý sa podieľal na výskume, ak by mužom počas pobytu na simulovanej vesmírnej lodi dávali aj viacej jedla, pribrali by postupne i na váhe.

Kombinácia s tukmi je hrozivá

Štúdia zároveň upozorňuje, že vo svete nie je problém ani tak so samotnou soľou. Hotové jedlá, rýchle občerstvenie a polotovary jej totiž obsahujú samé o sebe neúrekom. Uvedené druhy jedál však majú aj veľké dávky nasýtených mastných tukov. Tie v kombinácii so soľou vyvolávajú viacero zdravotných problémov v podobe kardiovaskulárnych ochorení, nadváhy, obezity a vysokého krvného tlaku.

Ako sme na tom v porovnaní so svetom?

Spotreba soli v Európe nie je o nič lepšia než v USA. Napríklad, vyspelá ekonomika Nemecko si dopraje až 10 g soli na deň, ženy o približne 2 g menej. Slováci sú na tom dokonca o čosi horšie. Denná spotreba soli sa pohybuje na úrovni 9 – 11 g/deň. Ktoré potraviny sú teda najväčším skrytým zdrojom soli? Prekvapivý je výsledok, ktorý uviedla Európska komisia, podľa ktorej obyčajný chlieb sa podieľa približne 20 % na celkovom príjme soli. Hotové jedlá a polievky o polovicu menej. Zaujímavé je, že národné jedlá, u nás napríklad halušky, sa podieľajú na celkovom dennom príjme soli 24 – 26 %.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hlad #priberanie #váha #soľ #apetít #solenie

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...

+ Nenechajte, aby nad vami hnev a zlá nálada zvíťazili.
Vyjadrujte sa tak, aby vás všetci pochopili....