Máte za sebou zlú noc? Potom nepite kávu hneď po prebudení

Pre mnohých ľudí je ranná káva jednoducho súčasťou ich života. Vedci však prišli so zaujímavým zistením a na základe neho odporúčajú: Nepite kávu, ak ste v noci zle spali.

20.10.2020 11:00
šálka, káva Foto:
Kedy si dáte prvú kávu počas dňa?
debata

Pre skutočných milovníkov kávy sa nemôže ráno začať bez šálky tohto obľúbeného nápoja. Na káve sa v podstate nedá nič pokaziť, koniec koncov, niekoľko štúdií preukázalo, že aj niekoľko šálok denne zdraviu prospieva. Vedci z britskej Univerzity v Bath aktuálne varujú pred ranným popíjaním kávy, keď máte za sebou nepokojnú noc so zlým spánkom.

Dôvodom konštatovania je výsledok novej štúdie, ktorú vedci publikovali v „British Journal of Nutrition“. V súlade s ich zisteniami môžete narušiť vlastnú reguláciu hladiny cukru v tele, ak po hodinách zlého spánku vypijete pred raňajkami šálku kávy. Pre túto štúdiu boli vyšetrené vzorky krvi od 29 dospelých ľudí, ktorí sa zúčastnili rôznych experimentov počas troch dní.

Počas štúdie účastníci nerušene spali jednu noc a ráno dostali sladký nápoj s dostatkom glukózy a kalórií, ktorý simuloval raňajky. Počas ďalšej noci boli účastníci štúdie každú hodinu budení a ráno im bol podávaný opäť raňajkový nápoj. Po ďalšej noci, počas ktorej sa testované osoby opäť budili každú hodinu, im bola asi 30 minút pred sladkým raňajším nápojom podávaná šálka silnej čiernej kávy s obsahom 300 miligramov kofeínu. Poradie nocí bolo pre každého účastníka náhodné.

Výsledky krvných vzoriek ukázali: Šálka kávy ráno spôsobila, že po nepokojnej noci bola pri raňajkách hladina cukru v krvi účastníkov o 50 percent vyššia ako u ostatných testovaných osôb, ktoré kávu pred raňajkami nedostali. Aj keď raňajky všeobecne zvyšovali hodnoty cukru v krvi u všetkých účastníkov, neboli také vysoké ako po vypití kávy.

James Betts, ktorý je jedným z riaditeľov Centra pre výživu, cvičenie a metabolizmus na „University of Bath“, ktorý dohliadal na túto štúdiu, povedal: „Zjednodušene povedané, riadenie hladiny cukru v krvi nášho tela je ovplyvnené aj tým, či naše telo príde ako prvé do kontaktu ráno s kávou, najmä po zlom spánku počas noci. Mohli by sme sa preto vyhnúť konzumácii kávy až dovtedy, kým nám naše telo bude hovoriť, že ju potrebuje.“ To, samozrejme neznamená, že sa odteraz musíme úplne zaobísť bez kávy. Pre naše zdravie by však mohlo byť lepšie, ak si dáme kávu až po raňajkách. Po nedostatočnom spánku to platí dvojnásobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #spánok #káva #pokojná noc

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...